Odense

Odense

Odense - "The city of Hans Christian Andersen"

Град Оденсе (на датски се произнася Оенсе) означава – “убежището на датския бог Один”. Той е трети по големина в Дания и е с население приблизително от около 170,000 души. Одензе е главният град на остров Fyn. Оденсе е родно място на световно известния датски писател Ханс Кристиан Андерсен, където можете да посетите къщата му и музея до нея. 
Съвременният Оденсе е зелен, добре уреден, изключително чист и подреден град. Датчаните определят Оденсе като “hyggelig”, т.е. като комфортен и уютен. Градът предлага великолепно  разнообразие от малки магазинчета, чудесни кафетерии и нощни клубове, големи хранителни вериги, както и спортни съоръжения за практикуване на повечето популярни спортове.

Най-често, за да стигнете от България до Одензе, ще използвате самолет до Копенхаген. След това може да избирате между влак и автобус. Ако това е първото Ви пътуване до Одензе, Ви препоръчваме да се спрете на варианта с влак, тъй като може и да се загубите при търсенето на автобусните спирки. Този вариант е малко по-скъп вариант, но определно ще улесни живота Ви в този момент, за което ще сте ни благодарни впоследствие. 
В самия град Одензе най-често бихте използвали автобуси, при придвижването Ви от точка А до точка Б, ако разбира се не обичате да карате колело. Имате ли добър велосипед, то градският транспорт ще Ви е необходим единствено, когато времето е много лошо или трябва да транспортирате нещо, което не можете да вземете със себе си, когато сте на две гуми. 

Квартира в Одензе (Room in Odense)

Квартирата в Одензе (room in Odense), също се оказва проблемна за пристигащите студенти през септември, тъй като градът е трети по големинав Дания. И тук е задължително да сте се регистрирали за студентска квартира, поне няколко месеца преди да бъдете приети. В никакъв случай не оставяйте тази задача за края на лятото, защото това ще окаже негативно влияние върху целия Ви престой в Дания. Липсата на квартира в Одензе ще направи старта Ви много труден. Ще Ви лиши от възможността да се концентрирате върху образованието си, ще Ви затрудни при осъществяването на социални контакти, при намиране на работа и най-вече, изваждането на каквито и да са документи. Свържете се с нас за повече информация.