Kolding

Kolding

Kolding - “The Paris of the North”

Коллинг или Колдинг е датско морско пристанище във фиорда Коллинг, който се намира в региона на южна Дания. Град Kolding е с добро географско положение, което е предпоставка за лесен достъп до всяка част на Дания. Той е транспортен и индустриално-производствен център с множество компании, опериращи предимно в сферата на корабостроенето.
Градът се гордее със своя замък Koldinghus, който днес е музей и място, където се провеждат културни мероприятия и изложби. В далечното минало, градчето е било основано от тогавашния владетел Валдемар. По-късно, при битката между братята Ерик Пловпенинг и крал Абел, то е било опожарено. След последвалото примирие между тях, е бил построен замъкът Koldinghus (Коллингхус). До замъка се намира и великолепно езеро, което постоянно събира датски и чуждестранни студенти. Около него са пръснати множество безплатни грилове за барбекю, както и много други места за забавни игри, като шах, мини голф и други подобни. В езерото може да карате, напълно безплтано водно колело или лодка, а през зимата, то се използва като ледена пързалка. 
Музеят на модерните изкуства и дизайна Trapholt (Траполт) също се намира тук. Той е разположен в красив парк с изглед към водата на фиорда Коллинг. Legoland е само на половин час път с автомобил. Близо до града се намира и летище Billund. През 2009 година, в Колдинг бе анонсиран амбициозният проект за построяването на Nordic Synergy Park(Synergiparken), който е подобен на Sophia Antipolis Park във Франция.

Квартира в Kolding (Room in Kolding)

Тъй като Колдинг спада към групата на по-малките градове, в него бихте намерили квартира по-лесно, отколкото в Олборг, Орхус или Копенхаген. За да получите студентска квартира (room in Kolding), ще трябва да се изкачите бавно в списъците на сайтовете, които предлагат такива. Това обикновено отнема минимум от 2 до 4 месеца и много зависи от типа квартира, която бихте желали да наемете. Може би се досещате, че колкото по-евтина е квартирата, толкова по-трудно е човек да се класира за нея, тъй като, обикновено, те са най-търсените квартири в града. Ако не разполагате с достатъчно време за чакане за желаната от Вас квартира, то ще Ви се наложи да заплатите известна сума (около 100-200лв) на някоя от агенциите в града, даващи апартаменти под наем. Но имайте предвид, че апартаментите са предназначени за хора, които работят. Следователно, бъдете готови да платите по-висока цена за него, в сравнение с тази за студентската квартира, като естествено се включва и по-голям депозит за апартамента. Свържете се с нас за повече информация.