Horsens

Horsens

Horsens - “The city of the Stallions”

Хорсенс се намира на 50 километра от Орхус (Arhus) и 19 километра от Вайле (Vejle). Заобиколен е от типичния за местността пейзаж, включващ ниски хълмове и алеи. Градът се намира в близост до природата, което благоприятства активно спортуващите студенти и по-специално тези, които практикуват водни спортове. Годишно VIA спонсорира състезания с лодки, в които всички студенти са добре дошли да вземат участие. Можете също така, да станете член на един от многото спортни клубове тук. Прякорът на местния отбор по футбол е “Жребците”, затова и мъжете от Хорсенс обичат да наричат себе си The Stallions. 
Градът предлага различни културни дейности, като например посещения на музеи и спектакли в градския театър, където годишно се провеждат над 200 представления. Боб Дилан, Мадона и Ролинг Стоунс са били част от културния живот в Хорсенс! Въпреки малкия мащаб на града, не си мислете, че ще имате много време, за почивка. По-малките градове в Дания допадат повече на студентите, тъй като са предпоставка за по-лесно сприятеляване между самите тях и организиране на различни партита.

Хорсенс се гордее с музикалния си фестивал и с фестивала на изкуствата. Освен тези събития, в Хорсенс се организират още два интересни и забавни фестивала. Първият е Европейският Средновековен Фестивал, като за целта градът временно се трансформира в средновековен атрактивен пазар. Вторият е Фестивалът на престъпленията – Krimimessen, мероприятие, посветено на мистериите и престъпленията, което се организира от местната библиотека, която кани известни писатели-новелисти от този жанр.

Квартира в Horsens (Room in Horsens)

За да се сдобиете с квартира в Хорсенс (room in Horsens), също е наложително да подадете документите си за нея предварително, в онлайн порталите на града! VIA разполага със свои студентски общежития, които биват “разграбвани” за няколко дни. Ако Вие имате лошия късмет да бъдете приети в края на лятото (30.07), когато е последният срок за прием в датските университети, шансовете Ви за стая в общежитието, не са много високи. Разбира се, имате и опцията да потърсите квартира в самия град, но тогава цената, която ще заплатите за стаята, със сигурност няма да е по-ниска. И тук държим да подчертаем колко важно е да имате осигурена квартира преди да заминете! Свържете се с нас за повече информация.