Esbjerg

Esbjerg

Esbjerg - “The Fishermen's City”

Esbjerg се намира на югозападното крайбрежие на Дания и е пристанище на Северно море. Той е петият по големина град след Копенхаген, Орхус, Одензе и Олборг. В момента наброява около 70 000 души. Esbjerg е разположен около пристанището и търговската зона (Skolegade, Kongensgade). Тъй като градът е малък, възможно е да се стигне пеша както до университетите, така и до повечето места в града. Или както е в повечето градове в Дания, тук също ще имате нужда единствено от велосипед, за да се придвижвате до всяка точка на града. Тук ще намерите великолепна природа, с много паркове и приятелски настроени съседи, които са винаги готови да помагат при нужда. В близост до океана се намира една от забележителностите на града – колосалната статуя на Mennesker ved Havet. През зимата, в центъра на града, се изгражда безплатна ледена пързала. Голямото предимство на Есберг е, че всичко е на близо, а улиците в центъра изобилстват от магазини. Времето тук е хубаво, но има един недостатък, че е ветровито (както и навсякъде в Дания).  Задължително си осигурете с термо бельо, шапка и шал преди да напуснете България!

Esbjerg е голям и добре развит транспортен център, разполагащ с морски, железопътен, автомобилен и въздушен транспорт. От летище Esbjerg се осъществяват редовни полети до Aberdeen (Шотландия) и Stavenger (Норвегия). Летище Billund e на 1 час разстояние с кола от града. От тук може да летите до София и Бургас. Експресните автобуси свързват Esbjerg с Aalborg, Aarhus и Sønderborg, както и с други градове в Дания.

 

Квартира в Esbjerg (Room in Esbjerg)

Градът е доста тих за живеене и почти всичко е сравнително по-евтино за разлика от големите градове, като например Копенхаген. Няма да Ви се налага да използвате често градския транспорт, тъй като всичко е на 2-3 км и спокойно може да се придвижвате само с колело. Само на няколко минути от университета се намират различни студентски общежития. Обикновено, това са блокове със самостоятелни стаи и обща кухня. Цената на месец, за всяка една от тези стаи (room in Esbjerg) е около 2200 датски крони, с включена вода, ток, парно и WIFI. Отделно, в общежитията има парални, сушилни, фитнес-зали и други допълнителни помещения. Необходимо е да се регистрирате в съответните портали, тъй като тук, отдаването на квартира отнема няколко месеца. За съжаление, тези портали са разделени на различни райони и са изцяло на датски език. Свържете се с нас за повече информация.