Aarhus

Aarhus

Aarhus - "The smiling city"

Aarhus (Орхус) е вторият по големина град в Дания. Един от най-старите градове в Скандинавия, но днес е един от „най-младите”, поради средната възраст на жителите – около 16 % от населението му е съставено от студенти, посещаващи университетите в Aarhus. Благодарение на големия брой бизнеси в града, студентите съумяват значително по-бързо да намерят почасова работа след лекции или през почивните дни.
Aarhus е град с благоприятстваща природна атмосфера. Плажът, пристанището и гората са на 15 минути път с велосипед от центъра. Бъдете сигурни, че няма да се питате с какво да запълните свободното си време тук, тъй като Орхус е център на изкуството, културата и спорта и има чудесни условия за отдих. Музеят на изкуството, ARoS, предоставя първокласни творби на някои от най-прогресивните артисти в света. Den Gamle By – музеят на стария град е уникална международна атракция. Също така, Aahurs е избран за шопинг-град номер 1 в Скандинавия.
В близост до Орхус се намират 2 летища – Aarhus Airport и Billund, което е и по-голямото, но е по-далече от града – само на 95км. Добре развит е железопътният транспорт, който е основна връзка с останалите градове. Хората в града най-често използват автобуси (ако изключим велосипедистите). Най-често автобусите минават през Централния Площад или Парк Але. Тук можете да пътувате и с ферибот – както до Копенхаген, така и до Швеция, Норвегия и други дестинации. Ако все още нямате свое собствено колело, което несъмнено Ви съветваме да закупите, можете да използвате безплатните градски велосипеди от 1 април до 30 октомври. 

Квартира в Aarhus (Room in Aarhus)

Като втори по големина град в Дания и тук борбата за квартира (room in Aarhus) е сериозна. За да си осигурите студентска квартира, е нужно да подадете документи за нея, още преди да сте окончателно приети в желания от Вас университет. За целта, трябва да си направите регистрация в специален портал и да следите ежемесечното ѝ придвижване. Цените варират в зависимост от квартала, от типа и големината на квартирата, която сте избрали да наемете. Подобно на други градове в Дания, тук също ще се опитат да не Ви върнат депозита. Затова е изключително важно да предприемете правилните стъпки, когато подписвате договора си и се нанасяте в квартирата си, както и когато решите да се изнасяте. Винаги поддържайте писмена кореспонденция с наемодателя си. Свържете се с нас за повече информация.