Computer Science (AP)

Компютърни Науки в Дания

Computer Science (AP)

Какво представлява специалността?

Програмата компютърни науки в Дания (Computer Science) е 2.5 години и се състои от 5 семестъра. Студентите са между 25-35 души, като преобладават датчаните. Това е плюс, тъй като много помагат с интеграцията в страната – традиции, обичаите, а и датският по-лесно се усвоява покрай тях. 

Изпитите са групови проекти, последвани от презентация по свършената работа. Професорите избират даден софтуер, който трябва да бъде направен от класа. Всичко трябва да бъде документирано в доклад – как е протекла работата, какъв програмен език е използван, графики за архитектурата на кода, бизнес модел, база данни, връзки между различните технологии и т.н. Презентацията винаги е базирана върху предадения проект.

В първи и втори семестър се изучават четири предмета: databases, system development engineering (programming), information technology outsourcing (IT business) и computer architecture and operating systems. Технологиите, които се изучават са: Java, Javafx, Microsoft SQL. Очаквайте след първата година да правите елементарни десктоп програми с java, свързани към база данни mssql и манипулирайки информацията в нея. 

Трети семестър се изучава: software development, computer network and distributed systems (how the internet works), software development methods. Технологиите, които се изучават: C#, .NET Core/ASP .NET, sqlite. След 3ти семестър очаквайте да правите десктоп програми със C#, като в този семестър ще се концентрирате как да работите с локален съврър или да изпращате информация към друг, дистанциран сървър.

Четвърви семстър – тук нещата стават адски интересни! Изучава се: Navision или Cisco Предимството на Cisco е, че в края на курса, получавате сертификат безплатно, който иначе би струвал една торба пари. Също така ще се занимавате с internet of things, xamarin (mobile android/iOS programming), Raspberry Pi, fullstack web programming & software testing, software design, unity game programming. Технологиите, които ще изучавате са: terminal, web programming (backend & frontend) с помоща на node.js и python flask, python, javascript, angular2 with typescript, MongoDB, unity, postman, git, test driven development и още много. Всички тези предмети са много интересни сами по себе си и ще научите най-важните неща за софтуерната индустрия през този семестър. 

Какви са условията за прием и какви документи трябва да подадете?

За да бъдат разгледани документите Ви, трябва да имате:
ПОНЕ 210 часа (60 минути) английски език за последните 3 години.
ПОНЕ 250 часа (60 минути) математика за последните 3 години. 

1. Мотивационно писмо.
2. Диплома за завършено средно образование или академична справка (за последните 3 години с оценки и брой часове). 
3. Верификационна форма.
4. Копие от лична карта или паспорт.
5. Сертификат по английски език.

Какво може да продължите да учите или да работите?

След завършване на AP степента Computer Science в Дания, можете да продължите да обогатявате знанията си в IT сферата в Дания и да запишете Top up специалността Software Development или Web Development
Можете да прегледате и други top up или бакалавърски специалности в Дания. Ако имате желание да продължите образованието си извън Дания, това също е възможно. Свържете се с нас, за да не допуснете грешки.

 

Лично мнение и практически опит

Като цяло, Business Academy South West предлага много добро образование, тъй като има много практика и работим директно с професорите. Това създава атмосфера с приятелски отношения между всички. Самата академия има много връзки из града и това ни помага за намирането на стаж и евентуално, работа веднага след завършване.

В края на 4 семестър работих над голям проект, в който написахме софтуер (сайт и мобилно приложение) за община Sønderborg. Това само по себе си направи проекта по-вълнуващ и ни подтикна към по-професионален подход. 

Очаквайте в края на 4 семестър да правите уеб сайтове, мобилни приложения и игри, да създавате малки машини с помощта на Raspberry Pi, да натрупате дълбоко разбиране и знания за това как работят интернет и технологиите.

Последният пети семестър е стаж в компания. Той е 10 седмици. Имах възможността да работя в голямата датска фирма Danfoss Nordborg, но предпочетох да поема предизвикателството и в момента съм основен двигател в Startupa Smart Academy

Божидар Александров

computer science esbjerg
След 48 маратон по програмиране. Накрая предадохме проекта и можем да поспим!