Храна в Дания

Храна в Дания

Ето някои от разликите, които открих, когато купувах храна в Дания:

Първото и най-важно условие е да се въоръжите с търпение, тъй като тук 80% от продуктите нямат английски етикет. Възможните алтернативни езици най-често са шведски и немски.
Много често консервираните продукти в буркан са овкусени със сладък сироп. Когато купувате дори и риба в буркан, четете съдържанието и етикета, за да нямате неприятни изненади, тъй като херинга в сладък сос е една от традиционните разядки тук.
Също така, внимавайте при купуването на мляко или млечни напитки, тъй като те са пакетирани в картонени кутии, независимо дали е кисело или прясно мляко. А дори и малките опаковки йогурт, често биват обърквани с млякото с ориз. Това е десерт, който се яде винаги на Коледа в датските семейства (risalamande).

Разнообразие в магазините:

Може би не важи за цялата страна, но по мои наблюдения, в града, в който живея, разнообразието от продукти е сравнително голямо, но не и особено на продуктовите разновидности. Тоест, за разлика от много супермаркети в България, един продукт го няма предложен от множество компании, а обикновено в 2 или 3 разновидности (поне една, от които задължително ще е био). Освен това, тук са много популярни здравословните храни, както био храните и органичните храни. Разбира се, тези продукти са малко по-скъпи от останалите.

Цени и намаления на храна в Дания:

Цените на хранителните продукти са по-високи от тези в България, но всеки магазин прави разпродажби и намаления, особено вечер, преди да затвори.
Тук е много популярна кампанията “против изхвърлянето на годна храна”. В Дания са разработени няколко приложения, които са посветени на тази кампания. Чрез тях може да следиш за намалена храна.

Имате въпрос или нужда от помощ? В следната група може да зададете своите въпроси и да получите помощ при кандидатстване:

https://www.facebook.com/groups/danbul/

или се свръжете директно с нас. 

Христиана Ризова, стажант в ДанБъл – студент втора година в Дания.