Храна в датски университет

Храна в студентски стол в Дания

Колко ще ни струва да се храним в студентски стол в Дания?

Храната, която се предлага в датските университети е по-евтина в сравнение с повечето места, от които може да си купите приготвена храна. В столовата, по обедно време, се продават готвена храна, сандвичи, закуски и плодове. Цената на закуските и сандвичите е около 15 крони (4лв.), също толкова струват кафето и безалкохолните напитки. Обедното меню е разнообразно, като цената за порция е 35 крони (9лв.). Обядвал съм в няколко различни студентски стола в Дания и мога да кажа, че цените са почти идентични. Храната за един ден ми излиза около 70-80 крони (20лв.), ако закуся и обядвам в университета. Това обаче е строго индивидуално, тъй като някои от Вас могат да предпочитат други неща, както и да имат нужда от повече или по-малко храна. Като цяло, ако нямате нужното време, за да приготвите сами храната си за деня в къщи, не трябва да се притеснявате! Столът е много добра опция!

Приема ли се естествено да си носим храна от вкъщи?

Спомням си, че докато ходех на училище в България, никога не съм си носил храна от вкъщи. Същото мога да кажа и за моите приятели. Тук, в местните колежи и университети, е прието за нормално студентите да си носят храна от вкъщи. Предимствата да си носим приготвена храна от вкъщи е, че може да си приготвим и донесем нещо, което да е по-здравословно, по-вкусно, а също и по-евтино. Аз например, често си нося храна от вкъщи. Също така, в дългосрочен план, това излиза и доста по-евтино. Токава е и практиката на повечето датчани.

Цените, които са описани по-горе, са базирани на цените в моя студентски стол. За мен бе удоволствие да споделя опита си с Вас! Надявам се, че съм Ви бил полезен. Ако имате други въпроси, не се притеснявайте да ги попитате в групата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/groups/danbul/ 

или се свържете директно с нас.

Йордан Ганчев, студент трета година