Civil Engineering Строително Инженерство

Строително Инженерство в Дания

Civil Engineering (BA)

Какво представлява специалността?

Програмата Строително Инженерство в Дания (Civil Engineering), е програма с продължителност от 3.5 години (или 7 семестъра), като след всеки семестър ще трябва да защитавате семестриален проект в група от 3-5 човека. Образователната система в Дания изисква много работа след лекции, особено за специалност като тази. Лекциите ще Ви дадат ценните 20-30% от знанието, а останалите са Ваша отговорност, за да надградите. Това означава, че се изисква пълна отдаденост и лична мотивация, за да успеете. Програмата е изключително практично настроена, което означава, че всички проекти и упражнения се фокусират върху работа в групи и върху истински проблеми от строителния сектор. В първите четири семестъра ще имате възможността да опитате по малко от трите подспециалности, които се предлагат. 

1. Пътно инженерство – планиране, изчисляване и строителство на извънградски, градски пътища и магистрали, съгласно датските регулации.
2. Структурно инженерство – изчисляване на сгради от стоманобетон, стомана и дървен материал, съгласно датските евро кодове. Строителен мениджмънт и датски договори за изпълнение, са също част от тази подспециалност.
3. Енергиен дизайн – изучаване на пасивни къщи, изчисляване на изолация, достъп на слънчева светлина в сгради, отопление, охлаждане и вентилация.

През целия пети семестър ще имате практика във фирма по Ваш избор, където ще работите с истински проекти. През шестия семестър ще можете да избирате курсове, които най-много ще отговарят на Вашата професионална ориентация. През седмия семестър ще работите върху бакалавърския си проект, който ще трябва да защитите в края на обучението си.

Какви са условията за прием и какви документи трябва да подадете?

За да бъдат разгледани документите Ви, трябва да имате:
ПОНЕ 210 часа (60 минути) английски език за последните 3 години.
ПОНЕ 375 часа (60 минути) математика за последните 3 години. 
ПОНЕ 200 часа (60 минути) физика за последните 3 години.
ПОНЕ 75 часа (60 минути) химия за последните 3 години.

1. Мотивационно писмо.
2. Диплома за завършено средно образование или академична справка (за последните 3 години с оценки и брой часове). 
3. Верификационна форма.
4. Копие от лична карта или паспорт.
5. Сертификат по английски език.

Какво може да продължите да учите или да работите?

След завършване на бакалавърската специалност Строително Инженерство в Дания (Civil Engineering), ще имате възможността да продължите различни магистърски специалности в Aalborg University и Danish Technical University. Можете да прегледате всички магистърски специалности в Дания. Ако имате желание да продължите образованието си извън Дания, това също е възможно. Свържете се с нас, за да не допуснете грешки.

Ще имате възможност да работите по мостово и пътно строителство, пристанищно строителство, промишлено строителство, жилищно или геотермално и слънчево отопление.
Повечето завършили са наети от контрагенти, инженерингови фирми или фирми така наречените turnkey фирми в Дания или в чужбина. Много от тях работят и за публичния сектор.

Лично мнение и практически опит

Тъй като бях завършил езикова гимназия, в началото ми беше изключително трудно да наваксам с физиката и математика. Но не беше невъзможно.

Всеки семестър ни се организират 2 посещения в компании, които реално покриват всяка една възможна работа в сферата! За 3.5г. посетихме фабрика за стоманени елементи (Give Steel), отдела на устойчивост в LEGO, производствения процес в Rockwool, строителна площадка на магистрала (Vejdirektoratet), многоетажна строителна площадка на кооперация в Хорсенс, офисите на COWI (една от най-големите инженерни компании), пясъчна яма, от която се добива суровина, строителна площадка на пристанището в Копенхаген, панаири и конференции и още много други. 

Поради факта, че изградих професионалната си ориентация към структурно инженерство още във втория семестър, имах възможността да се фокусирам и развивам върху предметите, които ми доставяха удоволствие. В четвъртия семестър бях доста запознат с една определена структурна програма, която ми помогна да си намеря практика във фирма, която произвежда и строи стоманени конструкции в Скандинавия. Датският език играе доста голяма роля в това, дали ще си намерите работа в строителния сектор в Дания, така че Ви препоръчвам да започнете курсове възможно най-бързо. 

Борис Минков