Стипендия в Дания

Стипендия в Дания

Какви са условията, на които трябва да отговаряте, за да получите стипендия в Дания? 

За какво трябва да внимавате, ако бъдете одобрени?  

Основното предимство на образованието в Дания

Ако в България, за получаването на стипендия Ви е необходим успех над 5.50, то в Дания нещата стоят по-съвсем друг начин. Датчаните казват: “Ние имаме нужда от професионалисти. За да бъдете добри в специалността си, Вие имате нужда от нашата подкрепа докато учите. Ние не искаме да използвате времето си,  работейки в някой ресторант над 25 часа на седмица, за да покривате месечните си разноски. Ние ще Ви субсидираме за 6 години, докато завършите образованието си. Ние знаем, че Вие ще бъдете нашият хирург, медицинска сестра, адвокат, учител на децата ни, зъботехник и т.н. Ние искаме Вие да сте най-добрият в сферата си, защото когато завършите и започнете да работите, ние всички ще зависим от Вас и от Вашите умения, придобити в университета. Използвате тази субсидия (700 евро на месец) и времето, което тя ще Ви осигури, за да се концентрирате при усвояването и усъвършенстването на избраната от Вас специалност. Ние предпочитаме лекарите ни да са професионалисти при диагностицирането и лечението на различни заболявания, а не “специалисти” в сипването на бира!”

Условия за получаване на стипендията

Всеки датски студент получава месечна стипендия SU в размер на 6090 датски крони, което след такси е около 5500 датски крони или 1444 лв. Тази сума е напълно достатъчна за покриването на всички разходи на всеки един студент в Дания. Като граждани на държава от ЕС, ние също имаме право на тази стипендия. Условието, което трябва да изпълним е да имаме легален трудов договор за 10-12 часа на седмица (43 часа на месец) и да не прекъсваме образованието си. Необходимо е да получавате поне 90 крони на час, за да бъдете одобрени за стипендия. Това ще Ви гарантира поне още 500 лв. на месец, след плащането на стандартните месечни такси. Документите за стипендията се подават онлайн, след като имате подписан трудов договор. Ние ще Ви помогнем с целия процес по кандидатстване, за да получите стипендията максимално бързо.

Проблеми и връщане на стипендията обратно

През последната година, към нас се обърнаха за съвет доста студенти, пристигнали в Дания с помощта на други агенции. Всички случаи носеха своите специфики, но общият проблем беше, че агенцията по приходите в Дания (СКАТ) им бе спряла стипендиите. Отделно исисква да върнат цялата сума, получена до този момент обратно! Това се е наложило, тъй като студентите са нарушили едно или няколко от изискванията за стипендията (знайно или незнайно…). Не си позволявайте да нарушавате правилата за стипендията, защото рано или късно СКАТ ще Ви изпратят писмо и ще трябва да върнете сумата. Представете си през какъв шок трябва да минете, ако имате дълг от 50 000 крони или 12 000 лв… Винаги се консултирайте с нас, когато настъпват евентуални промени с работодателя Ви или имате съмнения, че нещо може би, не е както трябва.