Социални помощи в Дания

Социални помощи в Дания

Какво става, когато не можем да започнем работа в Дания или загубим работата си по една или друга причина?  

Какви са условията, за да получим социални помощи в Дания? 

Кой има право на социални помощи и каква сума можем да очакваме? 

Време и възможност за реализация

Датската заплата е достатъчна, за да си позволите абсолютно всичко, което ви е необходимо. Държавата е оргазизирана по такъв начин, че ако останете без работа, не трябва да се притеснявате. Съществуват така наречените социални помощи в Дания (Akasse), които правят живота на безработния в страната поносим, докато той намери ново работно място. Всеки безработен получава субсидия, чиято минимална стойност е около 10 хиляди крони или около 2500лв. след такси. Това позволява на всеки един датски гражданин да бъде спокоен до известна степен, независимо какво се случва с работата му. Разбира се, за да имат право на тази субсидия, датчаните плащат месечни вноски в тези фондове (като студенти, Вие сте освободени от тези такси). Убедили сме се от личен опит, че това си заслужава. Съветваме всеки един от Вас да го направи. Посъветвайте се с нас за най-добрата опция в зависимост от образованието Ви. 

Направете правилните стъпки за своите социални помощи в Дания

В деня след последния си изпит, всеки студент автоматично става безработен, ако разбира се, се регистрира като такъв в бюрото по труда. Това означава, че веднага след завървшването си, студентите в Дания са финансово обезпечени за период от 2 години и могат спокойно да започнат да търсят добре платена работа в сферата си на образование. Добре знаем, че такова нещо в България до този момент не е възможно, което много често принуждава завършилите студенти да започват работа в друга сфера от тази, в която са се дипломирали. За да имате право на субсидята веднага след като завършите, трябва да сте се записали в един от тези фондове (Akasse), поне една година преди завършване. В противен случай, ще имате право на субсидията едва месец по-късно. 

Не се опитвайте да мамите, ще Ви хванат!

Условията, които трябва да покриете, за да получавате субсидията са няколко: 

  1. Не можете да напускате страната. 
  2. Трябва активно да си търсите работа. Това означава, че трябва да подавате документи по обяви за работа – минимум за две обяви на седмица. 
  3. Трябва да влизате редовно в личния си профил в сайта на датското бюро по труда и да натискате бутон, с който отчитате, че все още сте безработни. 
  4. Трябва да посещавате срещи организирани от бюрото по труда, чиито цел е да успеете да започнете работа. 
  5. Трябва да посещавате курс по датски, ако не владеете езика.