Automation Engineering

Роботика в Дания

Automation Engineering (AP)

Какво представлява специалността?

Програмата Роботика в Дания (Automation Engineering), е свързана с автоматизиране на промишлеността. Тоест, по-малко хора – повече роботи. През тези 2 години и половина в University College of Northern Denmark (UCN) ще бъдете обучавани от хора с много опит в индустрията. Ще бъдете подготвяни да работите в реални условия, което включва работа със скъпа и модерна техника, която е изцяло на Ваше разположение, работа в екип и спазване на крайни срокове. 

Изучава се главно програмиране с PLC (Programmable logic controller) и различни видове роботи (от простите LEGO роботи, до най-новите роботи в сферата на автоматизацията), но и части от математиката и електротехниката. Също така, ще посещавате много големи компании ( SIMENS, BILLA и т.н.) и ще имате възможност да се запознаете още повече с бъдещата си работна среда. Ще можете да участвате в практически задачи като монтаж и инсталиране, пускане в експлоатация, оптимизиране и работа с автоматични системи в технически производствени среди.

Какви са условията за прием и какви документи трябва да подадете?

За да бъдат разгледани документите Ви, трябва да имате:

ПОНЕ 210 часа (60 минути) английски език за последните 3 години.
ПОНЕ 125 часа (60 минути) математика за последните 3 години. 
ПОНЕ 75 часа (60 минути) физика за последните 3 години. 

 

1. Мотивационно писмо.
2. Диплома за завършено средно образование или академична справка (за последните 3 години с оценки и брой часове). 
3. Верификационна форма.
4. Копие от лична карта или паспорт.
5. Сертификат по английски език.

роботика в Дания

Какво може да продължите да учите или да работите?

След завършване на AP степента Роботика в Дания (Automation Engineering) в University College of Northern Denmark (UCN), ще можете да продължите да обогатявате знанията си в сферата и да запишете Top up специалността Product Development and Integrative Technology
Можете да прегледате и други top up или бакалавърски специалности в Дания. Ако имате желание да продължите образованието си извън Дания, това също е възможно. Свържете се с нас, за да не допуснете грешки.

Можете да работите в сферата на обществените услуги, в осветителни и енергийни компании, в предприятия за автоматизация, произвеждащи всичко от вятърни турбини до мармалад.
Инженерите по автоматизация отговарят за практическите монтажни работи, като монтаж, пускане в експлоатация, оптимизация и експлоатация на автоматични системи в производствената среда. Можете да бъдете главен техник, техник за контрол, регулиране и наблюдение, инженер по развитието, PLC програмист, ръководител на проект, SCADA програмист, сервизен инженер, програмист, SRO (Контрол, регулиране и мониторинг) инженер, системен техник, технически мениджър и др.

Лично мнение и практически опит

Програмата изисква голяма отдаденост и силно желание. Ще бъдете част от една нова за Вас учебна среда, в която освен теория и практика в университета, трябва и самообучение, ако искате да се представите добре при представянето на проектите Ви (което е важно за фирмите, които търсят такива инженери). В момента има недостиг на automation engineers, което прави намирането на работа след завършване много по-лесно. В зависимост от представянето Ви във фирмата, в която ще имате няколко месеца практика, можете да започнете работа веднага след дипломирането си. Стартовата заплата на един такъв инженер в Дания без опит е 30 000 датски крони – около 7900 лева. Макар и обучението да е доста интензивно, крайният резултат си заслужава.

Теодор Иванов