Работа в Дания

Работа в Дания

Колко трудно е да намерите работа в Дания? Как можете да умножите шансовете си, за да намерите работа тук? 

От какви документи се нуждаете и към кои позиции да се насочите? 

Работна среда

Всеки студент може да намери почасова работа в Дания по време на обучението си. Държавата е с един от най-ниските проценти на корупция в Европа. Работодателите са коректни, отзивчиви, любезни и може да се разчита на тях, ако имате проблем. Напълно възможно е всеки от Вас да се издържа сам по време на следването си в Дания, стига да си намери почасова работа за няколко часа на седмица. Официална минимална заплата в кралството няма, но обикновено студентите получават средно около 30 лева/час. Силно препоръчваме, да се запишете на курс по датски, още докато сте в България. Това ще умножи многократко възможността да си намерите по-бързо работа, дори и да не напреднете кой знае колко с езика. Повярвайте, това ще Ви отвори врати, които иначе биха останали залостени.

Студентска работа в Дания

Намирането на работа не е лесно, тъй като повечето работодатели предпочитат да наемат хора, говорещи датски език. Това, обаче важи най-вече за квалифицираните специалисти. Тъй като лекциите в датските университети през седмицата са обикновено между 9:00 и 15:00 часа, не е възможно да намерите работа на пълен работен ден.
Така наречените “vikar” агенции, предлагат почасова работа в различни компании. Често студентите намират работа в кухня или в ресторант, или работа свързана с почистване на офиси или други помещения, доставяне на вестници, секретарска работа и пр. По време на учебната година, е препоръчително всеки студент да работи не повече от 15 часа на седмица. Добре е да посетите местното бюро по труда, за да се запознаете с реалната информация за свободните работни места в съответния град. Над 95% от чуждестранните студенти в Дания работят необходимите минимални 12 часа на седмица и се издържат напълно самостоятелно. 

Необходими документи за работа

Като гражданин на Европейския Съюз, всеки българин има право да работи в Дания. Преди да започнете работа е необходимо да се сдобиете със свидетелство за съдимост. Този
документ може да получите от местното полицейско управление. Не се изискват някакви специални документи, освен датската ви лична (жълта) карта (CPR), която е вторият документ, който следва да получите в Дания.
Често успяваме да помогнем с конкретни свободни позиции и нови трикове (какво да следите, свалите и направите) в търсенето и намиране на работа, благодарение на контактите си и познаването на особеностите на пазара. Ще Ви помогнем бързо да увеличите броя на приятелите си в града! Не се притеснявайте 
да ни попитате

ПОВЕЧЕ АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ НА НОВИЯ НИ САЙТ – www.danbulstudy.com