Общежитие в Дания

Студентско общежитие в Дания

Общежитие в Дания – какво трябва да знаем, за да получим такова?

Кандидатстването, за студентска стая или апартамент в Дания, се извърша само и единствено по електронен начин, чрез специализирани портали за съответния град. Университетите не разполагат със свои общежития. Много малко са тези, които могат да асистират с настаняване. Обикновено, тези университети също разполагат с не повече от 15 стаи изцяло. Сами се досещате, че тази цифра е крайно недосатъчна. Всички останали общежития са общински и за целта, да получите стая, ще трябва да подадете електронна заявка.

Процес на прием в общежитие в Дания

Приемът на студент в общежитие в Дания е доста по-труден отколкото този в България. От тук идва и големият проблем, тъй като кандидат-студентите чакат първо да бъдат приети в съответния университет и едва след това започват да търсят квартира. При подаване на електронно заявление, кандидатът попада в списък на чакащите (waiting list). В зависимост от града, цената, големината и разположението на стаята/апартамента, чакането може да отнеме от 6 месеца до над 12 месеца. Ако сте решили да учите в Копенхаген, задължително трябва да подадете документи за общежитие веднага щом вземете решение, че искате да учите в града. Чакането квартира в столицата е най-продължително, тъй като търсенето е най-голямо.

Какво можете да очаквате от датските общежития?

Сами ще имате възможността да подберете типа, цената, големината и разположението на квартирата си. Месечният наем обикновено варира от 750лв. до 1750лв. (много зависи и самия град!). При подписване на договор ще трябва да заплатите и депозит в размер на 2 (понякога 3) наема. В повечето общежития всички разходи влизат в наема, но на други места ще трябва да доплатите за вода, ток и парно.
Условията в повечето общежития са уникални! Не може да се прави никакво сравнение с общежитията в България. Всяка стая би следвало да е реновирана и боядисана, преди да се нанесете. Ако нещо не е в изправност, веднага се обърнете към фирмата, отдала Ви квартирата!

 

Големина и обзавеждане

Можете да кандидатствате както за самостоятелна стая/апартамент, така и за 2 стаи, ако искате да живеете с приятел. Най-евтините стаи, са най-малките по квадратура, където обикновено споделяте баня и тоалетна с още някой, а кухнята е споделена с други хора от етажа. Разбира се, има и такива стаи, където всичко е само за Вас – баня с тоалетна и малък кухненски бокс. Аз лично бих Ви препоръчал да се насочите именно към последния тип самостоятелни стаи, въпреки че цената няма да е най-ниската, но си заслужава! Това ще ви позволи да кандидатствате за финансова помощ за квартирата си, която обикновено е около 10% от наема.
Повечето квартири не са обзаведени. Нямат дори осветително тяло – т.е. сами ще трябва да си купите лампа и да я свържете с ел. мрежа в стената (ще имате единствено розетка в стената). От личния си опит мога да кажа, че е по-добре стаята Ви да е напълно празна, което ще ви позволи сами да изберете с какво да я обзаведете. Също така няма да се притеснявате, ако напр. неволно повредите или счупите някой стол, маса или легло. По този начин изключвате варианта да спите на единично легло, което идва с квартирата, а ще можете да се сдобиете с двойно.

Повреди и услуги

Отново, според общежитието, може да имате осигурен интернет и телевизия. В случаи, че нямате обаче, сами ще трябва да организирате включването им. За съжаление, това ще можете да направите едва след месец, след като получите датските си документи. Разбира се, ние имаме най-доброто решение за интернет, докато чакате получаването на документите си и ние бихме  го споделили с Вас – само ни потърсете!
Обикновено за всяко общежитие в Дания е назначен човек по поддръжката (janitor). Към него можете да се обърнете за всичко, което ще Ви трябва, като например ударна бормашина, за да пробиете дупки за дюбели в тавана (за да закачите лампа), стълба, боя, четки и т.н. Също така, ако установите някакви повреди, той е човекът, който или ще ги отстрани, или ще Ви каже как да постъпите в случая. Винаги търсете асистенцията му своевременно, а не се опитвайте да се справяте сами или да замаскирвате пробемите, тъй като при напускане на квартирата, ще трябва да заплатите за всичко, което не е в изправност. Точно затова, адресирайте нещата веднага.

Възможни помещения в едно общежитие в Дания

Доста от общежитията разполагат с общи помещения като:

  1. пералня и сушилня
  2. фитнес
  3. вътрешни паркинги за велосипеди (колелета)
  4. таван
  5. бар (парти-зала)
  6. столова (по-малка зала за парти)
  7. стая с тенис маса / билярд
  8. тиха стая за четене
  9. обща кухня с дивани и телевизор

Процедура при нанасяне

При самото нанасяне в квартирата се попълва специален документ, въз основа на който, ще можете да получите обратно депозита си при напускане на последната. За съжаление, информацията за този документ не се афишира и студентите, които знаят за него са единици. Голяма част от наемодателите премълчават за него. Ако нямате подобен документ, който да е попълнен правилно, можете почти изцяло да забравите за депозита си, което е съдбата на голям брой български студенти в Дания.
Свържете се с нас, за да Ви помогнем, с тази не лека процедура. Със сигурност ще ни благодарите и ще спите спокойно за депозита си!
За мен бе удоволствие да споделя опита си с вас! Надявам се, че съм бил полезен. Ако имате други въпроси, не се притеснявайте да попитате в групата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/groups/danbul/  

Или да се свържете директно с нас

Йордан Ганчев – студент 3 година в Дания и стажант в Данбъл