Кредитни карти в Дания

Кредитни карти в Дания

Използване на кредитни карти в Дания.

Преди пристигането Ви в Дания, е много важно да знаете, дали Вашата кредитна или дебитна  карта ще функционира тук. В Дания, не би трябвало да имате проблем при използването на VISA и Master Cards, но трябва да знаете, че в някои малки магазини плащането с кредитна карта не е възможно.

По-добре ли е да плащаме с кредитни карти в Дания или в брой?

По мое мнение, след като си отворите банкова сметка в местна банка, много рядко ще Ви се налага да използвате пари в брой. На мен лично, ми трябва кеш само, когато ми се наложи да отида на фризьорзащото повечето от тях не работят с кредитни карти. Плащането с карти е предпочитаният начин за плащане от страна на местните жители. Причини за това са по-малкият риск да те оберат, да изгубиш пари или да те излъжат в сметката. Това е така, защото имаме 24 часов достъп до банковата си сметка, чрез мобилно приложение на избраната от нас банка. Можем да видим къде, кога и колко сме платили за даден продукт или услуга. При загуба на картата, ние можем да я блокираме през мобилното приложение на банката. Плащането на сметки, като наем, интернет, телефон, се извършва онлайн, чрез мобилен телефон или компютър.

Банкомати в Дания

Банкомати в Дания могат да се намерят пред всяка банка, търговски център, гара и не само там. Повечето банкомати имат опция за различни езици. При тегленето на пари от българска карта чрез датски банкомат, ще трябва да заплатите такса за услугата. Когато си направите банкова сметка в местна банка, при теглене на пари от банкомат на същата банка, не се плаща никаква такса. Трябва да имате предвид, че някъде в по-малките населени места е възможно банкоматите да не работят през нощта.

Мобилно плащане чрез „Мobile Pay“

“Mobile Pay” е мобилно приложение, чрез което имаме възможност да се разплащаме почти навсякъде. Според мен е изключително удобно и практично. Чрез него можем също да превеждаме пари на приятели мигновено, ако се наложи да разделим сметка в ресторант например. За да използвате приложението, след като е инсталирано на вашия телефон, имате нужда само от телефонния номер на лицето, на което искате да преведете пари.

За мен бе удоволствие да споделя опита си с Вас! Надявам се, че съм Ви бил полезен. Ако имате други въпроси, не се притеснявайте да ги попитате в групата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/groups/danbul/

или просто се свържете директно с нас

Йордан Ганчев – студент 3 година в Дания и стажант в Данбъл