Корупция в Дания

Корупция в Дания

корупция в Дания

Интересни факти относно корупцията в Дания

Дания се счита за една от държавите с най-малко корупция в световен мащаб. Подкупи и други корупционни практики не се срещат често тук. Датският криминален код изрично забранява всякакви видове подкупи, които са описани в международната антикорупционна конвенция. В Дания не се прави разлика между подкупи и улеснени плащания. Нещо повече, правенето на малки подаръци по време на уреждане на бизнес взаимоотношения, се съдят на базата на намеренията и очакваните облаги от това действие.

Корупция в Дания – през очите на студент в Дания

От моя личен опит в Дания мога да се съглася до известна степен с фактите, които са описани в статията по-горе. Тук ми е направило впечатление, че бизнес взаимоотношения се уреждат доста бързо. Хората вярват едни на други и много често пазаруването на употребявана техника като лаптоп или телефон не е проблем за датчаните. Разбират се за цената, купувачът изпраща пари по сметката на продавача, а от своя страна продавачът изпраща стоката по пощата. Нещо, което в България е почти немислимо да се случи. Това е така, защото хората тук спазват законите и знаят, че ако станат жертва на измама нещата няма да останат безнаказани. За съжаление, този тип сделки не винаги приключват успешно, затова ви призовавам да бъдете внимателни преди да изпратите голяма сума пари на някого!

Корумпирани ли са датските полицаи ?

Всички българи сме чували какво ли не за българската полиция и законодателство. Имаш проблем – трябва просто да знаеш на кого да платиш и проблемът магически изчезва. За щастие, в Дания, нещата не стоят точно така. Полицията тук е на изключителна почит от местното население. Обществото вярва в нея и не без основание. Датското полицейското звено се счита за едно от най-неподкупните в държавната система. Тук трябва да отчетем и високите заплати на персонала, който обаче наистина си върши работата съвестно! В никакъв случай не ви съветвам да се опитвате да подкупите полицай. Няма да успеете, но последствията за вас ще са сериозни. До сега не ми се случвало да прочета или да чуя за полицай, който да е приел подкуп. Така че, още веднъж подчертавам, ако сгафите някъде – платете си фиша, но не си и помисляйте да правите какъвто и да е опит да подкупите служителя на реда.

Корупция в Дания – какво знаем?

За съжаление корупцията в Дания не е напълно изкоренена. Неприятната новина тук е от преди няколко години. Държавната данъчна служба ,,СКАТ’’ бе упрекната за изтичането на няколко милиарда датски крони в схема за източване на пари от чуждестранни фирми. С други думи можем да кажем, че и датчаните имат своето КТБ…
Една от най-големите банки в Дания, Danskebank, вече няколко пъти е уличавана в извършването на тъмни сделки. Друг интересен факт е, че Дания е първата държава в света, която е купила достъп до информация за така наречената ,,Panama paper’’ с цел да разследва около 650 датски граждани, които са били заподозрени в схеми за пране на пари.

За мен бе удоволствие да споделя опита си с Вас! Надявам се, че съм Ви бил полезен. Ако имате други въпроси, не се притеснявайте да попитате в групата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/groups/danbul/ 

или се свържете директно с нас. 

Йордан Ганчев – студент 3 година в Дания