Колела в Дания

Колело в Дания

Колелата в Дания са навсякъде.

Както може би вече сте чували, карането на колело в Дания е изключително популярна дейност. Тук, почти всеки има колело, а понякога и две и активно го използва. Също така, може да видите как родителите превозват децата си в „кошче“, закачено на колелото им или в седалка, монтирана зад тяхната такава. Училищата активно насърчават използването на велосипеда като превозно средство. Например, когато даден клас отива на посещение на определено място, те се придвижват с колелата си. Така често се натъкваме на гледката, в която около 30 дечица карат в линия едно след друго, заедно с учител пред и зад тях.(Не питайте как се изпреварва това „явление“). Тоест – всичко в Дания се случва на колело.

С колело в Дания през зимата?

Ще се почудите как хората се движат с колело през зимата. За разлика от България, тук при първия сигнал за нулева или минусова температура, се вижда, че по улиците вече е насипана сол. Понякога велоалеите са по-чисти и от самите улици и тротоари.
Относно темата за безопасността, шофьорите тук са приели факта, че и велосипедистите са част от движението, и съответно им отдават полагащото им се предимство. Въпреки това, съветът ми е да бъдете внимателни и винаги да спазвате правилата на пътя. Светлините на велосипеда са задължителни, а каската и светлоотразителната жилетка са силно препоръчителни.

Закупуване на колело:

Пазарът на велосипеди е много богат, като може да избирате между нови колела и такива втора употреба. Трябва да се има предвид, че новите колела са изключително скъпи. Може да се намерят и втора употреба велосипеди в Дания, които са съвсем добри и качествени, но за много по-малка сума. Разбира се, добре е, ако купуваме колело, да го видим на живо и да го пробваме, преди да го купим. Също така, най-важно е да проверим дали не е обявено за крадено – това се прави чрез мобилно приложение на датската полиция.
Имате въпрос или нужда от помощ? В следната група може да зададете своите въпроси и да получите помощ при кандидатстване:

https://www.facebook.com/groups/danbul/

или просто се свържете директно с нас

Христиана Ризова, стажант в ДанБъл – студент втора година в Дания