Кола в Дания

Кола в Дания

Кола в Дания – Какво трябва да знаем преди да си купим кола в Дания?

Сигурно сте чували, че притежаването на кола в Дания струва скъпо. Тук студентите от чужбина, които притежават личен автомобил не са много. Tова се дължи на високите такси на автомобилите, но също и на това, че публичният транспорт е много добре организиран и е на много високо ниво. Не трябва да забравяме и безбройните километри от велоалеи тук. В тази статия ще се опитам да ви запозная с някои от факторите, на които трябва да обърнете внимание, ако сте твърде решени да карате лична кола в Дания.

Цени на коли втора употреба в Дания

Тъй като стандартът на живот в Дания е в пъти по-висок от този в България (заплатите са по-високи), следователно и цените на автомобилите в Дания са значително по-високи. При покупка на автомобил трябва да знаете, че цената на кола втора употреба в Дания е поне два пъти по-висока от цената на същия автомобил в България.
Най-популярните сайтове в Дания за коли втора употреба са dba.dk и bilbasen.dk. На посочените сайтове можете да се запознаете по-подробно с цените на желания от вас автомобил. В никакъв случай не взимайте личния си автомобил в Дания, тъй като след 14 дни ще трябва да го пререгистрирате и да заплатите 180% от стойността му!

Застраховки и данъци

Застраховката на автомобила се определя от възрастта на водача, цената на автомобила, застрахователната компания, която изберате и в зависимост от това дали желаете обикновена застраховка или пълно каско. Два пъти в годината ще трябва да платите така наречения зелен данък, (grøn tax).  Цената на зеления данък се определя от възрастта, мощността и в зависимост от това, дали автомобилът е дизелов или бензинов. Данъкът за дизеловите автомобили е малко по висок от тези на бензиновите.
Шофирането на кола в Дания е изключително приятно. Tова се дължи на добрата инфраструктура на пътищата, както и на изключителната дисциплина и толерантност от страна на местните водачи. Нещото, което може да ви създаде до известна степен главоболие се дължи на велосипедистите. Винаги трябва да се оглеждате за тях – те са почти навсякъде и обикновено се движат с доста висока скорост.

Цени в сервизи за автомобили

Аз лично избягвам посещаването на оторизирани сервизи за коли, защото обикновено цените на услугите им са много високи.
Направило ми е впечатление, че ако закупиш автомобилна част от оторизиран сервиз, то цената й е доста по-висока от тази в магазин за авточасти като Тhansen.dk. В района около Копенхаген може да намерите сервизи, чиито собственици са българи. Съветвам да се обърнете към тях, тъй като цените там са доста по-ниски и обслужването доста често е по-добро.
Ако умеете сами да се справяте с поддръжката на колата си, тук можете да наемете сервизно място. Това ще ви даде възможност да извършите каквото ви се налага. Обикновено цената за час е около 100 крони ( 25лв.). Възможно е също да наемете инструменти, но както всичко останало в Дания, това също не е евтино и препоръчвам по-добре да си набавите нужните инструменти преди да запретнете ръкави!

За мен бе удоволствие да споделя опита си с вас! Надявам се, че съм Ви бил полезен. Ако имате други въпроси, не се притеснявайте да попитате в групата ни във фейсбукhttps://www.facebook.com/groups/danbul/

или се свържете директно с нас

Йордан Ганчев – студент 3 година в Дания.