Квартири в Дания

Квартири в Дания

Лесно ли е намирането на квартира в Дания? Къде и как да търсите студентска квартира? Можете ли да наемете апартамент в Дания, още докато сте в България? Колко време отнема осигуряването на квартира?

Какво Ви очаква, ако нямате квартира, а вече трябва да заминавате? Какви срокове трябва да спазвате и как да се предпазите от измами?

Всеки един наш кандидат-студент подава документи за квартира веднага, след като започне работа с нас! ​

Цените на всички квартири в Дания варират в зависмост от града, района и вида на жилището, което избирате. Цените на жилищата под наем в Копенхаген и Орхус са сравнително по-високи. Ако работите с компания в България, настоявайте за адекватна помощ за квартира! Процесът не е елементарен и липсата на квартира ще направи старта Ви в страната изключително труден. Почти всички, преждевременно завърнали се студенти в България, изтъкват именно липсата на квартира като причина за “провала” си! Заминавайки за Дания без квартира означава, че разходите Ви ще се увеличат в пъти и безплатното кандидатстване се превръща в скъпо струващо, още от първия ден в страната! Неподаването на документи за квартири в Дания е масова грешка!

Как става настаняването в квартири в Дания?

Настаняването в Дания не се организира от университета, така че е препоръчително да започнете цялата процедура за търсене на квартира сами, веднага след като изберете града и програмата, която искате да изучавате. Много преди да бъдете приети в Дания!
За съжаление, всички уеб-сайтове за настаняване в квартири в Дания са на местния език. Това прави регистрацията трудна задача, особено за хора без опит, тъй като може да допуснете елементарни грешки в отбелязването на специфични опции. 
В случай, че заминавате след дни, уеб-сайтът Airbnb изобилства от възможности за настаняване. Разбира се, това няма да Ви струва евтино, но е по-евтиният вариант в сравнение с хотелите тук. Danhostel, също е опция за намиране на стая в Копенхаген, Орхус, Олборг и други датски градове. Бъдете готови да заплатите поне 100лв на вечер за стая тук. Couchsurfing е друга идеална възможност да намерите безплатен подслон за няколко дни, както и датчанин, който да ви разведе из града, но като цяло не разчитайте на това!

Най-доброто, което можете да направите е…

Безспорно, студентските общежития са идеалното място за всеки студент. В общежитието ще имате възможността да се срещнете с други студенти, както от Дания, така и от чужбина. В студентските общежития настаняването е предимно в единични или двойни стаи, като минималната цена за единична стая извън Копенхаген е 2000 DKK (около 520 лв). Цената в Копенхаген е горе-долу около 3000-4000 DКК. 90% от стаите се реновират всяка година, добре поддържани са и като цяло общежитията са модерно оборудвани с всичко необходимо. В случай, че не се регистрирате на време (декември-януари), очаквайте да бъдете класирани за по-скъпите стаи, някои от които надхвърлят 1000лв, ако изобщо имате късмета да получите каквато и да е оферта.

Очаквания

В много от общежитията има обща стая с билярдна маса, телевизор и възможности за различни игри. Това пространство е чудесно място за създаване на нови контакти и приятелства. Някои от общежитията разполагат с видео-наблюдение и електронно отваряне на входните врата. Общежитията са чисти, безопасни и са идеални за първите стъпки на един студент в чужбина. Някои от общежитията, отдавани под наем, са обзаведени с легло, бюро и гардероб за всеки студент. Повечето стаи обаче са изцяло празни! Очаквайте, дори да нямате монтирана крушка на тавана! Това, от друга страна, Ви дава пълна свобода да обзаведете стаята си така, както Вие искате и да не се притеснявате, когато счупите нещо в нея. Препоръчваме Ви да търсите необзаведени стаи! Ще ги обзаведете за дни, а много от мебелите ще намерите безплатно, или почти безплатно. 

Възможни измами с квартири в Дания

Най-големият проблем при нанасянето в какъвто и да е тип квартира е депозитът и неговото обратно получаване, когато дойде моментът да се изнесете. Обикновено сумата, която трябва да заплатите като депозит е в размер на наема Ви за 3 месеца. За съжаление почти всички наемодатели ще се опитат да не Ви върнат тази сума. Затова е много важно да сте добре запознати с целия процес при нанасяне и изнасяне – какво задължително да изискате, как да водите комуникация с наемодателя си и как да реагирате във всяка една ситуация, независимо колко незначителна може да Ви се струва тя. От личен опит знаем колко дълго се точат делата за депозити (над година). Процесът е скъп (предполага наемане на адвокат) изтощителен е и няма гаранции, че ще получите това, което е Ваше! Добрата новина е, че и тук можем да се похвалим с успех, но не пожелаваме на никого да минава през този АД! Именно затова, е важно да не пренебрегвате всичко, което ще Ви кажем преди да подпишете договора си за квартира. Просто се свържете с нас!

ПОВЕЧЕ АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ НА НОВИЯ НИ САЙТ – www.danbulstudy.com