Интервю за прием в датски университет

Интервю за прием в датски университет

Предстои ви интервю за прием в датски университет! Какво можете и трябва да очаквате?

Поради големия брой кандидати, датските университети провеждат интервюта, за да могат да изберат най-добрите студенти, за всяка от специалностите си.

Най-често тези интервюта се провеждат по двойки – т.е. интервюиращият ще разговаря с двама кандидати (понякога и с повече – 3, 4) едновременно, като всеки от Вас ще трябва да отговори на зададени въпроси или участва в дискусия. Реално погледнато, това зависи от интервюиращия. Най-често едно интервю за прием в датски университет продължава около 20 минути, при двама кандидати. Някои от университетите провеждат своите интервюта по Skype, като последните продължават 10-15 минути, което предполага, че трябва да сте много убедетелни и добре запознати с информацията, която искате да споделите с интервюиращия. Трябва да гледате на това интервю като Вашата голяма възможност, да покажете на университета, че Вие сте правилният кандидат и превъзхождате всички останали със знанията и мотивацията си за успех в сферата, която сте избрали.

От 2015г., интервютата играят решаваща роля при приема, тъй като местата в програмите бяха съкратени почти с над 50% за всички чуждестранни студенти. За съжаление, тенденцията е всяка година тези места да намаляват, което прави приема още по-ожесточен. 
По време на интервюто могат да Ви бъдат зададени въпроси, които да проверят мотивацията Ви, до колко сте запознати с образованието в Дания и програмата, за която кандидатствате, както и някои подвеждащи въпроси. Груба грешка е да се надявате интервюто Ви да приключи колкото се може по-бързо. Напротив, за краткото време, с което ще разполагате, трябва да имате ясен план, с конкретна задача, да споделите информацията за себе си, така че да бетонирате мястото Ви в съответната програма. Разбира се, не се увличайте в подробности, които нямат ясно отношение към това, което Ви питат.
Вижте каква беше реакцията на Робърт след подготовката, която проведохме с него. 

ПОВЕЧЕ АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ НА НОВИЯ НИ САЙТ – www.danbulstudy.com