Документи на датски

Документи на датски

Всички ли официални документи в Дания ще бъдат на датски език?

До каква степен бихте могли да се оправите с всичко, което Ви предстои, ако не въобще не владеете датски език?

Трябва ли да се притеснявате и как да процедирате? 

Какво трябва да знаете?

Официалният език в кралство Дания е датският. Да, почти няма човек в държавата, който да не говори английски. Дори на много места ще намерите статии, в които се твърди, че английският е бил вторият официален език в Дания. 
Хубаво, то и в България вече една голяма част от населението говори английски, но когато трябва да разрешите някакъв проблем и не говорите български, нещата придобиват друг изглед. Същото важи и за Дания. Когато всичко е наред, английският ще Ви върши чудесна работа, а липсата на какъвто и да е датски, изобщо няма да Ви прави впечатление. Но не забравяйте, че всеки един договор, който трябва да подпишете ще бъде на датски език. А когато не знаете какво подписвате, ще сте лесна плячка за всеки, който е решил да Ви имами…

Ще подпишете документи на датски без да знаете какво пише в тях?!?!?

Още преди да сте заминали за Дания, ще Ви се наложи да подпишете договора си за квартира, (ако разбира, се сте подали на време документи за такава). Обикновено сумата, която ще трябва да заплатите при нанасяне варира между 3 и 4 хиляди лева. Не сме сигурни за Вас, но ние определено бихме искали да знаем с какви клаузи от договора се съгласяваме да спазваме и на кого плащаме тази сума, за да можем евентуално да си я получим обратно, когато дойде време да се изнесем от тази квартира. За съжаление, почти всички новозаминаващи пренебрегват тази нужда от владеене на датски език и една доста голяма част (80%) от тях не получават парите си обратно. Не са малко случаите, когато не само няма да Ви бъде върната сумата, която сте платили като депозит, но ще Ви бъдат поискани и още пари, тъй като не сте спазили точка Х и У в договора си. Ние горещо Ви съветваме да се информирате за всяка клауза в въответния договор преди да го подпишете, както и за подробния процес при нанасяне и изнасяне от евентуалната Ви бъдеща квартирата. Посъветвайте се с нас!

Винаги поставяйте под въпрос сделките, които сключвате!

Освен договора Ви за квартира, в Дания ще Ви се наложи да подписвате и други документи на датски – договори за ток, вода, интернет, телефон, колело, скутер и т.н. 
За съжаление, въпреки че Дания е държава, в която манталитетът на хората е на друго ниво и датчаните искат и вярват едни на други, те също са хора. Това означава, че е неизбежно и ще се сблъскате с измамници рано или късно. Разликата тук обаче се състои в това, че няма да ви лъжат с 2 лв, тъй като стандартът на живот е доста по-висок. Тук сумата ще е 200 или 2000, а понякога и 20 000 лв. Бъдете готови, не се предоверявайте и винаги се застраховайте, като се консултирайте с нас или с Ваши приятели, които говорят датски, живеят от дълго време в Дания и дори са се “парили” в различни ситуации.

ПОВЕЧЕ АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ НА НОВИЯ НИ САЙТ – www.danbulstudy.com