Градски транспорт в Дания

Градски транспорт в Дания

Транспортна мрежа в градовете:

Билетите във всеки град са на различни цени. Градският транспорт в Дания е разделен на зони и както споменах по-рано, цената на пътуването зависи през колко зони ще минете.
Въпреки това, съществува така наречената Пътна карта – Rejsekort, която се заявява по интернет или се закупува от различни пунктове в града (включително и от летището в Копенхаген). Картата се зарежда с паричен кредит, който ще Ви позволи да пътувате почти навсякъде в страната. Тя предоставя голяма отстъпка – ако нормалният билет струва 22 крони, то с картата той ще бъде намален на 11 крони. Другото преимущество е, че колкото повече ползвате картата, толкова по-голяма отстъпка получавате при всяко следващо ползване на последната.

Междуградски транспорт в Дания:

Тук опциите са влак, автобус или самолет. Започвайки със железопътния транспорт, би било редно да вметна, че пътуването с влак в Дания без отстъпка или без карта за намаление е доста скъпо. Разбира се, има редица възможности, които го направят по-евтино. Първата е така наречения „оранжев билет“, но него трябва да закупите няколко месеца предварително. По този начин може да намерите изключително добри оферти за различни пътувания. Като опции за междуградски автобуси, щом става въпрос за по-дълги разстояния има два евтини варианта – „червени билети“ и линия 888. С тях също може да използвате и студентска отстъпка. За по-малки разстояния има линии на редовния градски транспорт като цената на билетите зависи от това, през колко зони преминавате.

Разбира се, има и месечни карти като цената им се определя от това, през колко зони ще минавате. Тук може да видите какви са цените на билетите и картите в Северна Дания:
https://www.nordjyllandstrafikselskab.dk/Billetter—priser/Priser

Също така, в следващите статии може да видите повече за транспорта в Копенхаген:
http://www.scandinaviastandard.com/buy-transport-tickets-in-copenhagen/
http://www.scandinaviastandard.com/public-transport-in-copenhagen/

Имате въпрос или се нуждаете от помощ? В следната група може да зададете въпросите си и да получите помощ при кандидатстване:

https://www.facebook.com/groups/danbul/

или просто се свържете директно с нас.

Христиана Ризова, стажант в ДанБъл – студент втора година в Дания.