Безплатно обучение в Дания – причина номер 1

Обучението в Дания е безплатно, но не е само това!

1. Метод на обучение:

За разлика от други страни, обучението в Дания е безплатно и подчертано практически ориентирано. Още в стартовата седмица на Вашата програма, лекторите ще Ви запознават с така нареченото “practice based learning” (PBL). Това означава, че няма да се преподава и заучава „суха теория“, а по-голямата част от материала ще се изучава чрез проекти с истински клиенти, където ще се прилагат теоритичните познания, придобити по време на лекциите. 

2. Атмосферата в университета:

Като човек, който винаги се е нуждаел от повече време за адаптация, стъпвайки в сградата на университета се почувствах приятно изненадана от топлите приветствия от страна на ръководството на университета, преподавателите и студентите от по-горните курсове. Още от първия ден, преподавателите ни заявиха ясно, че към тях може да се обръщаме на малките им имена. Всеки клас имаше свой tutor – студент от същата специалност, който е започнал следването си предходната година. Той имаше ангажимента да ни запознае с обстановката в университета и да отговори на въпросите ни.
Държа да споделя, че изпитите за мен вече не са неприятни и стресиращи преживявания. Те протичат под формата на спокойни разговори с преподавателите, по време на които дискутирайки, обсъждаме възможни решения и аргументация за съответния проект. Теоритичните въпроси са изключително рядки тук. От студентите се очаква да дават аргументирани становища за предпочетените решения на проблема, който се опитват да разрешат. Много често има много повече от един верен отговор. 
Колкото до материалната база на университета, навсякъде из кампуса има места за почивка и места за групова работа. На последната, се отделя все по-голямо внимание при обучението на студентите в Дания. Навсякъде е чисто и подредено, независимо че ръководството на университета разрешава да се организират различни събития вътре в самата сграда на университета.

3. Безплатно обучение в Дания и стипендии:

Както може би вече знаете, в Дания образованието е безплатно за жители на Европейския съюз и Швейцария. Това е един огромен плюс, тъй като в много други държави получаването на висше образование е свързано със заплащане на огромни такси, а същевременно това е свързано с тегленето на сериозни заеми.
Още по-важното е, че ако работите по минимум 10 часа на седмица и учите, ще можете да се издържате съвсем самостоятелно, а сумата, която ще получавате най-вероятно ще бъде по-висока от заплатата на родителтие ви в България! Доста мотивиращи причини, за да се замислите за следване в Дания, нали?

Ако имате въпроси, отговор на тях може да потърсите в тази група:

https://www.facebook.com/groups/danbul/

Христиана Ризова, стажант в ДанБъл – студент втора година в Дания.