Home   VIA TEKO

VIA TEKO

VIA TEKO e колеж по дизайн. Той и датскитVIA TEKOе модни фирми са водещи в модната индустрия, както в Кралство Дания, така и в цяла Скандинавия. Над 1100 студенти се обучават в сферата на модния дизайн, текстила и мебелното обзавеждане. Датските модни продукти са предимно маркови и световноизвестни.

Историята на VIA TEKO

Историята на колежа е изпълнена с харизматични личности, които винаги са имали ясната цел да създадат образователна институция, която да подкрепя развитието на сферата по облекло и текстил.

Личности като Aage Damgaard, Carlo Wichman Madsen, Hilda Borch Nielsen, Jakub Kyed и др., са участвали в създаването и развитието на университета. Те са имали разнообразни идеи за възхода на колежа. Притежавали са способността да вдъхновяват хората, за реализирането на VIA TEKO Herning centerпрекрасните им идеи. VIA ТЕКО е уникално място за развитието на дизайнерското самочувствие и предприемаческия дух на студентите.

В историята на VIA ТЕКО са въплътени вижданията на производители, мечтатели и  художници, които са се реализирали, благодарение на уникалното сътрудничество между университета в Копенхаген и обществеността на град Хернинг.

През 1944 г. в гр. Хернинг е било основано “Midtjysk Tekstilskole”, в което са били организирани тригодишни учебни програми, за придобиване на академични степени. През 1950 г. курсовете стават изключително популярни. Новите стандарти и начин на работа повишават сигурността на производството на компаниите. Благодарение на това, последните се развиват и стават все по-добри и по-конкурентни на свободния пазар.

В средата на 1960г. краткосрочните курсове се оказват недостатъчни за осигуряването на необходимите специалисти за текстилната промишленост и се налага създаването на образователни програми със специално предназначение. През този период започва сътрудничество между Института в Копенхаген и Midtjysk Tekstilskole в гр. Хернинг. Така се поставя началото на VIA TEKO, благодарение на силния ентусиазъм на хората, работещи в тази сфера, начело с група преподаватели от Института в Копенхаген, които са се преместили да живеят и да работят в Хернинг. Понастоящем, университетът предлага на студентите уникална възможност да прекарат един семестър в Шанхай! Вижте повече тук.

Град Хернинг

Градът се намира в центъра на западна Ютландия. С около 47 000 жители, той е 11-ят по големина общински район в Дания.

Независимо дали ви харесва да живеете близо до природата или в града,VIA TEKO Herning Хернинг има какво да предложи на всеки студент. Културната сцена дава безброй възможности. В града се намира най-големият изложбен център на Дания, който се нарича MCH (Messecenter Herning). През цялата година се предлагат  театрални представления, спортни състезания, концерти, панаири и изложби. Повече за Хернинг вижте тук.

Мнения на настоящи студенти в VIA TEKO:

PAVLÍNA VALÍKOVÁ, OPAVA

„VIA ТЕКО е чудесно място, не само за вдъхновено учене и работа, но и за релаксиране. Аз наистина харесвам начина на преподаване, който не е толкова скучен и стереотипен, както е в повечето наши университети. Рейтингът на колежа се основава на изпълнените проекти от страна на студентите, а освен това имаме само един изпит на семестър. Преподавателите ни имат дългогодишен опит в бизнеса и са “отворени към света”. На нас ни е интересно и полезно да се поучим от техните професионални истории и преживявания. Приятно ми беше да се запозная  с нови култури и ценности. Насладих се на истинското разнообразие във VIA ТЕКО – имаше представители на множество националности, стилове, идеи и интереси. След университетските занимания, студентите от VIA ТЕКО организират следобедни сбирки на бира, чай или кафе. Предназначението им е за релаксция и по-добра адаптация на студентите към новата социална среда. В допълнение, цялостното образование в пълна степен ни отваря вратите към  целия свят, включително и към партньорските университети. Радвам се, че се реших да уча в тази северна страна. Това със сигурност си заслужаваше.“

 

TEREZA HARAZÍMOVÁ, ČESKÉ BUĎEJOVICE

„Винаги съм мечтала да завърша университет в чужбина, в областта на  модата, маркетинга и рекламата. Аз успях да следвам безплатно в Дания, както и останалите кандидат-студенти. Учих в един красив и модерен кампус, наречен ТЕКО, по специалността маркетинг и брандинг – Fashion.

В Дания, специално ми хареса улеснения достъп на кандидат-студентите до висшето образование. Целта на университетите е да подготвят по възможност най-добре студентите си, за бъдещата им професионална кариера. Ние работихме по много проекти с различни фирми, като се обучавахме как най-рационално да организираме работата в една компания, така че тя да може да стигне до фазата на разработване на нови продукти, след което да бъде продадена на инвеститорите. Друго, което високо оценявам в университета, е равенството между преподаватели и студенти, и техните коректни взаимоотношения. Професорът е просто Paul, Меri или може би Trine. Убедена съм, че изборът на този колеж бе от огромна полза за мен, както за професионалната ми кариера, така и в личен  план (като напр. нови приятелства и пр.).“