Home   Практична информация

Практична информация

Здравно осигуряване

Здравно осигуряване в Дания

Здравно осигуряване в Дания

Датското здравеопазване е достъпно за всеки, който разполага с постоянен адрес в Дания. Както всеки датски гражданин, така и чуждестранните студенти от ЕС, учещи в страната, имат равен достъп до безплатното медицинско обслужване.

Безопасност

В Дания са общоприети
взаимната толерантност и уважение към всички в обществото, а престъпността е сведена до минимум.

Телефонният номер за спешни повиквания (полиция, бърза помощ, пожарна) е 112.

Пътни документиpoliti

За да влезете в страната, е необходимо да представите лична карта. Тъй като тя може да бъде отхвърлена като валиден документ, е препоръчително да имате и валиден международен паспорт.

Разрешение за пребиваване и работа

Гражданите от ЕС имат право да влязат в Дания след представяне на валиден паспорт или лична карта. Не по-късно от три месеца след влизането в страната, всеки чужденец трябва да кандидатства за разрешение за пребиваване и работа. Повечето университети съдействат за издаването на съответните документи. Разрешителното за пребиваване в страната дава право и за започване на легална работа.

Персонален идентификационен номер (ЕГН)

Персоналеният идентификационен номер CPR number(Danish “CPR-Nummer” или “personnummer”) включва лична информация, която се съхранява в националния регистър. (Det Centrale Personregister). Всеки, който пребивава в Дания в продължение на повече от три месеца, трябва да разполага със CPR. Част от CPR-а е т.нар. жълта карта, която се използва при посещение при лекар, за отваряне на банкова сметка, за заемане на книги в библиотеките и др.

Датски език и езикови курсове

За съжаление, датският език вече не е безплатен за чужденци. Цената на курсовете е в размер на 1200 кр или 300 лв. на модул! Именно затова ви съветваме да се насочите към изучаването му още докато сте в България! Свържете се с нас, за да ви насочим към правилните преподаватели!

Няколко основни фрази на датски:

Hej! Здрасти
Goddag Добър ден
Hvordan har du det? Как сте?
Hvad så? Какво се случва, как вървят нещата? (“какво става”)
Farvel Довиждане
God morgen Добро утро
God nat Лека нощ
Tak! Благодаря
Undskyld mig Съжалявам
Jeg elsker dig Обичам те

Валута

датска валута

датска валута

 

От 1 януари 1875 г. датската крона (DKK) е официалната валута на Дания, включително и на автономните провинции Гренландия и Фарьорските острови. Обменният курс на датската крона спрямо българския лев е приблизително 4 DKK = 1BGN.

Правила, свързани с регистрация на чужди моторни превозни средства в Дания.

Общо правило: Ако дадено лице (напр. студент) има разрешение за постоянно или временно пребиваване в Дания и влиза в страната със собствен автомобил с чужди регистрационни номера, то той трябва да регистрира превозното средство в рамките на 14 дни след пристигането си в Кралство Дания и да заплати съответна такса за регистрацията му. Регистрационната форма може да бъде изтеглена от интернет на английски език и трябва да бъде предадена на датските данъчни власти. За повече информация се посъветвайте с нас.

Датски стипендии и помощи

Датски стипендии и помощи

Датски стипендии и помощи

 

В Дания има различни стипендии и помощи, от които чуждестранните студенти също могат да се възползват. За да научите повече, разгледайте секцията финансиране. Такива могат да бъдат субсидии за жилищно подпомагане, стипендии за студенти и др.

Транспорт до Дания

Най-предпочитания вид транспорт до Дания е въздушния.

Авиокомпании: Norwegian, Turkish Airlines. Препоръчваме сайтовете www.skyskanner.dk  www.momondo.dk, за намиране на най-евтините билети, както и www.wizzair.com