Home   Отзиви

Отзиви
Petya Buchkova
Знаех, че искам да уча в Дания две години преди да завърша гимназия. Срещнах се с едно момиче, което учеше в северна Дания и моментално се влюбих в мястото, което тя описа. Малко по-късно си избрах и специалност - компютърни науки, която в момента обожавам. Най-трудното беше преходът от гимназиален ученик до студент в чужбина И той се осъществи благодарение на Данбъл и тяхната подкрепа - не само по време на, но и след приема ми. Вече преди повече от година се свързах с Вили, която най-отзивчиво ми представи възможностите, които стояха пред мен. Съдейства ми не само с подготовката на документи, но и когато се колебаех и не бях сигурна кой избор е по-добрият за мен самата. Като човек, който живее в Дания, който учи там и е минал през целия този процес преди мен, нейното мнение и съвети бяха от изключително голяма полза за мен. Помощта на Данбъл не се състои в набор на ученици, които трябва да бъдат приети. В тяхно лице аз открих опора, на която можех да разчитам през целия, донякъде стресиращ за мен самата прием, защото всеки се притеснява да поеме по нов, непознат път. Но тяхното съдействие не спря до там. Сега мога да кажа, че притесненията ми за идването ми в Дания бяха излишни, тъй като трудната част, благодарение на тях, не се оказа толкова непостижима. Приеха ме и дойде време да реализирам пристигането си тук. Плашещо е да знаеш, че отиваш някъде, а все още нямаш сигурен покрив над главата си. За пореден път получих помощ от тях. Освен предишните разкази за Дания и реалистична гледна точка върху живота тук, както с лошите, така и с добрите страни, те ме насочиха към групи, към сайтове за студенти, търсещи квартира и за по-малко от месец, мястото ми за живеeнe в Дания беше реалност. Съжителствам с момиче от Словакия, което също е дошло тук чрез тях, но тази случайност разбрахме доста по-късно. Разбира се, като всеки студент тук, желаех да бъда самостоятелна, да разчитам на себе си и да се издържам сама, защото „Да“, за пореден път ще чуете „Да, животът в Дания е скъп.“ Стандартът на живот е висок, но не и непостижим, тъй като държавата помага във всеки един аспект. Получаваме безплатно здравно осигуряване, помощи за квартира, стипендия, защото едновременно учим и работим и голяма доза позитивизъм, защото с право смятат датчаните за едни от най-щастливите хора.  След като пристигнах тук, те ми предоставиха и сайтове, където да си търся работа и вече близо половин година аз мога да заява, че съм самоиздържаща се студентка в Дания. Благодарение на тях аз завърших една сполучлива първа година,  тъй като семестриалният ми проект беше точно за Данбъл и тяхното съдействието ми помогна да постигна максимален успех. Поддържаме постоянен контакт - винаги знам, че мога да се обърна към тях и колкото и да ми липсва България и семейството, ако трябва да се върна назад, отново бих дошла тук и бих реализирала мечтите си.
Петя Бучкова (Пловдив), Zibat - Roskilde PC Science.
shterev
Моята среща с Данбъл беше доста случайна, но за сметка на това беше и най-доброто нещо, което можеше да ми се случи. Аз взех своето решение за образование в чужбина доста късно - в началото на дванадесети клас. И тогава започна дълго лутане между агенции, чиято основна цел не е да ти помогнат. Първоначално се насочих към агенцията, която ме запали по идеята да уча в чужбина, но от тяхна страна не получих абсолютно никаква информация, защото когато звънях или пишех мейли, никой не ми отговаряше. Странно, нали? Затова бях принуден да потърся друг начин. И ето че попаднах на следващата фирма, предлагаща помощ за кандидатстващите. Помислих си, че съм попаднал на правилното място. Подадох документи чрез тях, но когато дойде, може би най-важната и трудна част от цялата процедура, а именно търсенето на квартира не получих много насоки. Проблемът беше, че ми дадоха две групи във facebook и два сайта. Това се случи три месеца преди заминаването ми, което е доста късно. Все пак търсих в продължение на месец, като през това врме нямаше никакъв напредък с намирането на квартира. Времето ме притискаше и вече започвах да се тревожа. Един ден майка ми ми каза, че случайно е попаднала на агенция, предлагаща доста подробна информация. И аз реших, че ще се свържа с тях, тъй като това беше последната ми надежда. Осъществих връзка с Данбъл, по-конкретно с Антон Коларов. Още на следващия ден имах много информация относно групи във facebook, сайтове и още много полезни неща, за които никой досега не ми и беше казал. Антон ми даде надежда, каза ми, че ще се справя и ще намеря подходящ апартамент. Още първата седмица започнах да попадам на добри оферти и да правя нещо по въпроса със запазването на квартира. Но това е само една малка част от помощта на Антон. Винаги когато имах въпрос, той беше насреща и продължава да бъде дори след пристигането ми в Дания. Смея да твърдя, че без неговата помощ нямаше да успея. Казвам това, защото имах късмета да пътувам с него до Дания и ако не беше там, за да реши някои от проблемите по пътя, моето туко-що започнало приключение щеше да е доста трудно. Извадих голям късмет и получих прекрасно отношение от Антон. Съветвам всеки, решил да учи в чужбина, да избере за свой помощник Данбъл. Сигурен съм, че няма да сгреши.
Иван Щерев, UCN Aalborg.
Petko Melin
Преди година кандидатствах в датски университет. Тогава все още не бях наясно как точно стоят нещата. Първата ми и основна грешка беше, че се доверих на не особено компетентна агенция, която събира "деца на килограм" и не се интересува истински от желанията ми, а гледаха на мен като на поредния клиент. След пристигането си в Дания разбрах за съществуването на Данбъл. Беше ми необходим един разговор, за да разбера колко по-компетентна, информирана и винаги отзивчива е Вили Коларова, с която имах удоволствието да разменям съобщения във фейсбук. Имам дозина приятели, които решиха също като мен, че ще следват своето висше образование в Дания. Свързал съм всеки един с Вили, а отзивите им не са по-различни от моя, тъй като информацията, която получих беше точна и актуална. Компетентността за държава като Дания е от изключително значение, затова съм безкрайно благодарен на Данбъл за безвъзмездната и компетентна помощ, която ми оказват, както на мен, така и на всички мои приятели, които са се свързали с тях. Дания е страхотна страна, със страхотни възможности за развитие. Чувствам се щастлив и на мястото си и благодаря на Данбъл, за всичко, което са направили и продължават да правят за мен.
Петко Мелин (Пловдив), Zibat - Roskilde PC Science.
Vasil Petrov
В края на средното си образование попаднах на един каталог за университети в чужбина. След обстойно разглеждане на отделните държави, социалните им политики и условията, които предлагат, реших да се спра на Дания. Желанието ми беше окончателно, когато се запознах с бакалаварските програми, предлагани в Олборг. За съжаление, нямах благополучието да успея с кандидастването веднага, защото попаднах на агенция, която имаше високи финансови изисквания. В допълнение с изключително високия стандарт на държавата, не успях да подам документи към университета, в който исках да уча. След един семестър прекаран в български унирвеситет, попаднах съвсем случайно на една публикация във фейсбук на агенцията Данбъл. След като установих контакт с Вили, запознах се с условията на агенцията и не се замислих - напуснах българския университет и започнах процедура по кандидастване в Aalborg University. След няколко-месечна процедура с подготовка на документи и прочие - вече бях студент в така желания от мен университет. Помощта на агенцията не се изразяваше само в помощ с подготовката на административната част за всяка една учебна институцията. Благодарение на тях успях да се адаптирам в средата, в която ще живея, дори преди да дойда на съответното място. Информираха ме обстойно за всички процедури, които ме очакват след като пристигна в Олборг, осигуриха ми физическа подкрепа в лицето на техни представители в града, в който живея, освен това ми помогнаха изклютелно много при намирането на квартира, работа, както и институциите, към които мога да се обръщам. Нещо повече, те се отнасят със всеки един от кандидастващите студенти по този начин, нещо, което липсва на почти всички агенции в България. Макар да е още много рано за заключения, считам Дания, и по-специално Олборг, за правилното място, в което да търся професионална реализация. Колкото до труда, който полагат от Данбъл - мога да кажа единствено адмирации!
Васил Петров (Пловдив), Aalborg University Business Administration.
Kristiyan Ayvazov
Да си студент в Дания е като отворена врата към света. Тук можеш да се запознаеш с много различни култури и това много обогатява, особено когато си млад. Възможностите за реализация също са предимство на образователната система в Дания. Благодарение на Данбъл съм убеден, че направих правилен избор. Но най-хубавото от всичко е, че помощта от тяхна страна не се изчерпва с приема в университета. Винаги, когато имам нужда се обръщам към тях и получавам полезна информация и дружелюбно отношение.
Кристиян Айвазов (Пловдив), KEA Computer Science.
gabriela makarieva
Казвам се Габриела и към днешна дата живея, уча и работя в Олборг, Дания. Дания е скандинавска страна с много висок жизнен стандарт, която всяка година привлича голям брой чуждестранни студенти с атрактивното си предложение за безплатно обучение и отпускане на стипендии на всички студенти от ЕС, които работят поне 10 часа на седмица. Повечето висши учебни заведения предлагат обучение на английски език, а самите датчани владеят езика на много добро ниво. По време на престоя си в Дания имате възможност да учите напълно безплатно датски език. Обучението в Дания се провежда в неформална среда с приятелски отношения между студенти и преподаватели, предимно се работи на групи, включително и по време на изпитите. Много се набляга на практиката, учим заедно с компании от бранша и участваме в техните реални бизнес проблеми и проекти. Това, което изключително много ме впечатлява в университета е свободата, която се дава на студентите: какво, как и колко ще научиш зависи изцяло от теб самия, преподавателите са винаги насреща да помогнат, дори и по време на почивните дни. Доволна съм, че системата на преподаване е модерна и в крак с непрекъснатите промени в моята дисциплина. Достъпа до университета е денонощен с добре оборудвана университетска база. Градът разполага с много места за забавление и почивка, много често се организират събития за студенти, карнавали, концерти, състезания и т.н., определено няма как да ви бъде скучно. Всичко това се разкри пред мен благодарение на помощта на Данбъл. Те не просто консултират и придвижват кандидатурите - те разкриват нови хоризонти и реализират мечти. Професионализмът на консултантите се дължи на личния им опит с обучението им в Дания. А именно човек, които е извървял този път, може да ти даде най-добър съвет. Горещо препоръчвам на всички бъдещи кандидати да се доверят на правилните хора, а те са в Данбъл! Година по късно, смело мога да кажа, че съм щастлива и доволна от направения избор, пожелавам на всеки, който иска висок стандарт на живот и образование, да тръгне по този път!
Габриела Макариева (София), University College of Northern Denmark International Hospitality Management .
Yordan Ganchev
На първо място бих искал да кажа, че университетът е уютен и не много голям. Класовете се състоят от около 30 студента, което прави учебната среда по-добра. Повечето от преподавателите са добри специалсти в сферите си, които имат опит в големи международни компании. Имах огромно желание да продължа образованието си зад граница в страна, в която ще мога да получа добро образование, да подобря английския си език и да срещам хора от цял свят. От Данбъл ми оказаха голяма помощ относно всичко свързано с кандидатсването - подготовка на документи за кандидатсване, подбиране на университет, настаняване, съвети за намиране на работа и изобщо всичко, което ме е интересувало свързано с начина на живот в Дания, за което бих искал още веднъж да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ!
Йордан Ганчев (Пловдив), Zibat - Roskilde Marketing Management .
Daniel Tringov
След като завърших средното си образование в България, започнах висшето си обучение в България, но не беше на нужното ниво, което желаех. Затова започнах да се интересувам от образование в чужбина. Данбъл ми помогнаха да се ориентирам в правилния път и да избера Дания. Сега живея в Копенхаген, наскоро завърших първи семестър Multimedia Design and Communication в Zibat Campus Køge и съм много доволен от високото ниво на образование в страната. Започнах и работа в Dominos Pizza, с което същевременно започнах да взимам и стипендия. Сега имам възможността да се издържам напълно сам, че и ми остават достатъчно средства да си купувам различни неща за мен. Дания е прекрасна страна с високи стандарти, с любезно и приятелски настроено население. Радвам се, че избрах да продължа развитието си именно тук.
Даниел Трингов (Пловдив), ZIBAT - Køge Multimedia Design and Communication .
Dimitar Stoyanov
След като завърших гимназиалното си образование, реших, че трябва да потърся нещо ново и по-добро за мен и моето бъдеще. Изключително съм доволен от образованието в Дания, защото предоставя една добра основа, която ще мога да използвам в бъдещата ми работа. Това е така, благодарение на практическите задачи, които ни предоставят в университета. Първоначално имах проблеми свързани с настаняването и информацията относно Дания, особено за моя град Колдинг. Около седмица преди да пристигна, все още нямах квартира. За мое щастие, в интернет попаднах на Данбъл, които ми помогнаха изключително много. Те ме посъветваха и разрешиха някои от проблемите ми, които разбира се всеки кандидат-студент има в началото. Изключително доволен съм от помощта им и дори в момента продължавам да искам насоки и съвети, за което съм много благодарен!
Димитър Стоянов (Сливен), IBA Marketing Management.
Georgi Trendafilov
Много съм доволен от моя избор да се запиша да следвам в Дания. Тук нивото на образувание е много високо. В момента карам AP Degree и изучавам Multimedia Design and Communication. Нашият университет има много добра техническа база, а също така и учителите са много компетентни. Ако сте решили да заминавате да учите в Дания, трябва да имате към кого да се обърнете, когато нещо ви затрудни. В моя случай, аз избрах да се обърна към Данбъл. Те са изключителни професионалисти и винаги са готови да ти помогнат за отрицателно време. Също така ви съсетвам да започнете да си търсите квартира за града, където сте избрали да следвате, от по-рано, защото в Дания най-големият проблем е намирането на жилище. Пожелавам ви късмет и още веднъж огромно Благодаря на Данбъл.
Георги Трендафилов (София), KEA Multimedia Design & Communication.