Home   Какво да направя, за да бъда приет в университет в Дания?

Какво да направя, за да бъда приет в университет в Дания?


Реших да уча в университет в Дания! А сега на къде
?

Много често кандидат-студентите ни питат кои са най-правилните стъпки, за да бъдат приети в университет в Дания. Какво се изисква от тях и кога е най-подходящото време? Ако трябва да степенуваме нещата, те изглеждат по следния начин:

 1. Изяснете си каква специалност бихте желали да учите през следващите няколко години!

  университет в Дания специалности в Дания

Изборът на висше образование е един от най-големите решения в живота. То носи сериозни последици за кариерата и за бъдещия ви живот. Препоръчваме ви да проучите потенциалните възможности за обучение много внимателно, така че да направите своя избор въз основа на подробна информация. Запитайте се няколко основни въпроса:

 • Опознай себе си – какви уменията имам, какви са интересите ми, стилът на учене и професионалните ми цели?
 • Познавам ли образованието, което искам да запиша – образователните предмети, структура, методи на преподаване и възможностите за кариера? (разгледайте добре информацията за всяка от специалностите в сайта на конкретния университет в Дания)
 • Комбинирай познанията за себе си с познанията за възможностите за образование. По този начин ще ходите на работа с удоволствие до края на живота си.

Ако все пак сте затруднени (голям процент от кандидат-студентите не са изцяло наясно в коя сфера биха желали да се реализират), не знаете на къде да поемете или се двоумите между няколко специалности, Данбъл предлага специален онлайн тест, който ще ви помогне да направите правилния избор за специалност и университет в Дания! Повече информация може да намерите тук. Свържете се с нас, за да го заявите.

 1. Подайте документи за квартира възможно най-рано! Това ще ви гарантира добра и много по-евтина квартира, с която ще разполагате месеци/седмици преди да пристигнете в Дания.

90% от студентите започват да мислят за квартирата си едва след като са приети в конкретния университет в Дания. Това е обикновено 2-3 месеца преди да заминат за Дания (май, юни, юли).  За съжаление намирането на квартира за 2-3 месеца на приемлива цена е почти невъзможно. Повечето студенти са принудени да плащат доста по-високи месечни наеми ( най-често с 150-500лв повече) за много по-малки стаи, тъй като по-късните им руниверситет в Дания стая в Данияегистрации в порталите се оказват напълно ненужни – не успяват да се класират за подадените от тях желания преди започването на учебната година. Колкото по-скъпа е стаята, толкова по-голям е и депозитът за нея! Много от студентите са принудени да наемат хотелски стаи в първите дни/седмици, което оскъпява значително началната инвестиция. Цената на стая за една нощувка в хотел започва от 320 датски крони или 80 лева!  Обикновено класирането за стая в общежитие (особено такава с по-нисък наем) отнема повече от 6 месеца, а за района на Копенхаген над 9 месеца. Имайте предвид, че наемът в Копенхаген може да нарасне до +400, 500 лв! Така например, ако чрез ранна регистрация имате реални шансове да се класирате за стая на цена от около 2500 дкк на месец, с късна регистрация бъдете готови да заплатите над 4000 дкк на месец! Това, което също препоръчваме е, освен единичната регистрация в порталите, да направите и втора, отделна такава, но с приятел, с когото да споделяте малък апартамент от 2 стаи, отделна баня и кухня. Тези апартаменти се отдават по-лесно, а и наемът е по-евтин в сравнение с 2 отделни стаи.

Регистрациите в порталите са безплатни и не ви обвързват по какъвто и да е начин! Ако в даден момент решите да не заминете за Дания, винаги може да се отпишете от всеки един от тях! 

Десетки студенти се свързват с нас през юли и август с молба за съдействие за квартира, било то и временна. Не се залъгвайте, че намирането е лесна работа – това е може би най-трудната стъпка!университет в Дания общежитиеуниверситет в Дания квартира

 1. Подобрете английския си език!

  Сдобийте се с необходимите сертификати на време! Излишно е да споменаваме, че комуникацията ви в Дания ще се извършва почти изцяло на английски, университет в Дания на английски езикособено в първите месеци. Лекциите в университета и ежедневните ви разговори ще са на английски. Ще четете книги и учебници само на английски, ще пишете домашните и проектите си на английски и разбира се ще бъдете изпитвани отново и само на английски. Помогнете си още докато сте в България, инвестирайте в себе си и запишете курс, който ще ви помогне поне с разговорния английски. Тук е моментът да споменем, че колкото по-реномиран сертификат притежавате, толкова по-големи са шансовете ви за прием пред останалите кандидати!

  Ако ви предстои изпит TOEFL, IELTS или Cambridge Advanced, ви съветваме да се запишете на подготвителен курс. Данбъл партнира с Фондация “Кирил и Методий”. Повече за фондацията и курсовете, които предлага тя, може да прочетете тук. Всеки кандидат-студент, използващ услугите на Данбъл, може да се възползва от 5% намаление на цената за съответния курс!

 2. Запишете едно или няколко нива датски докато сте още в България! Датският език не е лесен, а ученето му със самоучител е почти невъзможно, ако не сте получили поне основите от специалист!

Датския език, който ще усвоите по време на един интензивен курс може да се окаже решаващ за намирането на така желаната от всеки нов студент първа работа! Имайте предвид, че през месец септември във вашия град ще пристигнат стотици новиуниверситет в Дания датски студенти от цяла Европа, които ежедневно ще влизат в ресторантите/хотелите/магазините и ще задават един и същи въпрос: „Hello, I am looking for a job. Do you have any available positions?” Тук е моментът да споменем, че датчаните държат служителите им да говорят датски или поне 90% от тях. Нещо съвсем нормално. Почти всеки работодател в България би желал персоналът му да разбира и говори български!

Това, което се опитваме да кажем е, че няколкото датски изречения, които ще научите още в България, не само ще ви дадат кураж в търсенето, но всъщност ще ви извадят с едни гърди напред пред всички останали! “Hej! Jeg hedder Alex og jeg søger et job. Har du ledige stillinger?” Тези три изречения в комбинация с още няколко основни реплики могат да отворят врати, които иначе биха се оказали непреодолими през първите ви месеци в Дания! Отделно, владеенето на датски ще ви помогне при разчупването на леда при комуникацията с датчаните и по-лесно ще навлезете в средата им!

Данбъл организира интензивни курсове (група от 8-12 кандидат-студенти) в сътрудничество с Образователен център StudyinBG. Записването за курсовете се извършва чрез предварителна заявка при някои от агентите на Данбъл. Местата са ограничени!!! Повече информация може да намерите тук.

 1. Започнете подготовката на мотивационното си писмо рано!

Мотивационното писмо е най-важният документ, който трябва да изготвите, за да бъдете приети в университет в Дания. Писането му и трудна университет в Дания motivation letterзадача, която отнема изключително много време, особено ако не ви се е налагало да пишете такова до сега. Обикновено процесът отнема около един-два месеца, като в него влизат няколко различни версии на писмото и съответните корекции. За да бъдете приети в университет в Дания, този документ трябва да има професионален вид, а грешки от каквото и да е естество (граматически, правописни, пунктуационни) намаляват значително шансовете ви. Препоръчваме всяко едно от писмата ви да бъде проверено от професионалист. Вижте част от изискванията на датските университети.

 1. Подгответе преподавателите си и поискайте препоръки от тях още в началото на годината!

Много често се случва кандидат-студентите да чакат с месеци препоръките обещани им от преподавателите. Това води до стресови ситуации, особено с набуниверситет в Дания лижаване на крайните срокове през февруари и март. Съветваме ви да вземете под внимание горните изречения и да изисквате усилено нужните препоръки! Не губете време! Свържете се с нас, за да ви споделим техники, които ще разрешат проблемите ви!