Home   Информация за родители на студенти в Дания

Информация за родители на студенти в Дания

Какво трябва да знаят родителите, чиито деца са студенти в Дания?

Уважаеми родители,

Решението на вашето дете да учи в Дания може да бъде възнаграждаваща и вълнуваща възможност за щастлив живот и успешна професионална кариера. Както при повечето родители, подобно решение най-вероятно поражда у вас известно безпокойство и несигурност.

Тъй като Данбъл се грижи за безопасността и благосъстоянието на своите студенти в Дания, следва да ви предоставим основна информация за предимствата на обучението в тук.

Предимства на обучението в Дания:

 • Обучението в Дания ще помогне на сина/дъщеря ви да израсне в личен и академичен план.
 • След завършване на образованието си, студентите се завръщат по-отговорни, по-независими и по-подготвени за предизвикателствата на живота.
 • Добиват увереност и интелектуална зрялост, което ги отличава от другите на тяхната възраст.
 • Придобиват умения, които не биха могли да развият в университетите в България.
 • Подобряват способността си да общуват в мултикултурна среда.
 • Повишават способността си да общуват на чужд език.
 • Създават контакти с хора от различни държави.

Културен шок в Даниястуденти в Дания депресия

Културният шок е психологически преход (може да бъде и физически – като например промени в телесното тегло), причинен от промяната на обичайния начин на живот и/или културната среда. Най-често се наблюдава по време на дълъг престой далеч от дома. Проявите на културния шок са много индивидуални. Те зависят от характера на ситуацията, в която е попаднал конкретният човек, от преживяванията и промените в характера и поведението му, от задачите, за които отговаря, от адаптивните, социалните и комуникативните му способности и т.н.

Културният шок може да бъде разделен на четири етапа:

 • Ентусиазъм – настъпва непосредствено след пристигането в новата среда. Ентусиазмътстуденти в Дания ентусиазъм обхваща периода, когато всичко е все още ново и неизвестно: различната култура, навици, храна, начин на живот, климат и т.н. Това обикновено е най-кратката фаза (трае около 3-4 седмици).
 • Отравяне – това е най-лошият от четирите етапа. Преходът настъпва, когато всички неща, които първоначално са предизвиквали ентусиазъм, започват да дразнят студента. С други думи – всичко, различно от дома.
 • Привикване – продължителността на този етап е малко по-дълга от тази на първия. Това е може би най-приятната фаза. Нещата, които доскоро са притеснявали студента, постепенно се променят. Той/тя започва да взаимодейства с местните, възприема техните обичаи и става част от местната култура.
 • Мултикултурен човек – времетраенето на този етап е строго индивидуално, тъй като се отнася до пълната трансформация на всеки човек. Студентът се превръща в приветлив и разбиращ чуждата култура човек. В същото време носи в себе си закодирана своята собствена култура и всеки път, когато се връща в родината си, студентът лесно може да превключи обратно към нея.

Обратен културен шок

Обикновено настъпва при първото завръщането на студента у дома, след дълъг престой в чужбина. Сблъсъкът със собствената му/й култура отново е объркващ (стресов) момент и той/тя преминава през гореизброените етапи, но за по-кратки периоди и с по-слаб интензитет. Едва след приключването на този последен пети етап на “обратния културен шок“, студентът става истинска мултикултурна личност.

Как да се борим с културния шок?

 • Фокусирайте се върху целите си и защо сте дошли в Дания. Много студенти са били във вашата ситуация и са преживели културния шок. Това е нещо напълно нормално.студенти в Дания спорт
 • Оценете своя опит – какви са били реакциите ви спрямо Дания, датчаните, студентския живот? Ако сте объркани и разочаровани, задайте си въпросите „какво да очаквам, защо, моите очаквания оправдани ли са или по-скоро са нереалистични и преувеличени“.
 • Бъдете отворени за различия и промени. Хората в Дания се държат по различен начин в дадени ситуации, с които вие сте свикнали да реагирате по друг начин. Не забравяйте, че вие сте чужденците в тяхната страна и вие трябва да се адаптирате към тях, а не те към вас. Опитайте се да не осъждате хората, а по-скоро се старайте да се поучите от различното им поведение.
 • Бъдете в чест контакт със семейство, близки и приятели.
 • Яжте здравословна храна и спортувайте! Като студенти в Дания ще имате възможност дастуденти в Дания здравословна храна членувате във фитнес центрове на много ниски цени – месечните карти струват по 150 DKK. Спортът и в частност движението влияе изключително положително върху човешката психика.
 • Свържете се и общувайте с други международни студенти в Дания.
 • Поучете се от собствения си опит – животът в чужбина предлага невероятна възможност да опознаете чуждите и собствените си нагласи и ценности, което изключително много ще разшири кръгозора ви.
 • Ако изпитвате нужда да споделите с някого преживяванията си, можете да говорите със студентския консултант във вашия университет.

Поддържайте връзка!

Родителите, чиито деца учат в чужбина, често си мислят най-лошото, така че не забравяйте дастуденти в Дания skype поддържате редовна връзка с тях. Няма значение дали ще ползвате телефон, имейл или Skype, важно е те да знаят, че вие сте добре.

Ние вярваме, че образованието в Дания ще бъде най-невероятният и успешен опит за вашето дете и за вас като родители. Ако имате допълнителни въпроси, не забравяйте да се свържете с нас.

Необходими документи за регистрация.