Home   Шансове за прием в Дания

Шансове за прием в Дания

Какви са шансовете ви за прием в Дания?

или

Как да увеличите шансовете си за прием в Дания?

Тук ще загатнем за част от информацията, с която разполагаме, благодарение на дългогодишния ни престой в Дания и работата ни с кандидат-студенти. Информацията е уникална, доразработена от нас и много често агенциите в България няма да могат да ви дадат компетентен отговор, ако им зададете следните въпроси за прием в Дания.

1. Как работи системата за регистрация на датските университети – теоретично и практически?

2. Какви са шансовете за прием в Дания в някои университети и специалности?

3. Как да избера най-подходящия университет и специалност? Къде шансовете ми за прием в Дания са най-високи?


прием в Дания1-во Как работи системата за регистрация за датските универсиети – теоретично и практически

  • Документите се подават по електронен път в сайта optagelse.dk. Всеки сам създава своя профил, където се качват всички документи, които ние предварително сме проверили. Ще получите ясни напътствия от нас, които ще ви помогнат по време на целия процес. По този начин ще имате пълен достъп до кандидатурата си и ще можете да наблюдавате какво се случва с кандидатстването ви през цялото време, докато получите отговори от университетите! Агенциите в България работят с много кандидати, а случаите на забравени документи не са единични. Именно затова ние държим вие да имате пълен контрол над бъдещето си още от самото начало! Опитът ни показва, че така кандидат-студентът е много по-спокоен, тъй като сам може да провери дали университетите, в които кандидатства не изисква допълнителна информация за кандидатурата му по всяко време, какъв е статусът на документите и кога да очаква окончателен отговор! Така няма да има нужда да звъните ежедневно по телефона и да се интересувате за кандидатурата си, дали всичко е подадено в срок и е ОК.
  • След като подадете документите за желаните от Вас специалности, трябва да генерирате SIGNATURE PAGE, за всяка от тях, да я подпишете и да ни ги изпратите. За да подпишете някои от документите си дигитално вижте следното видео. Следвайте видео регистрацията (свържете се с нас, за да я получите), за да не допуснете нежелани грешки, като обърнете специално внимание на допълнителните бележки, добавени към нея!
  • По закон, всеки университет е задължен да обяви резултата от приема на кандидатите на 30 юли. Това е последният срок и често университетите обявяват резултатите много по-рано.
  • Университетите не могат да приемат студент преди 30 юли, ако той е посочил друг университет като свое първо желание (преди 30 юли можете да бъдете приети на второто си желание, само ако първият приоритет е в същия университет).
  • Тъй като през последните години кандидат-студентите в датските университети драстично се увеличиха, на практика се оказва, че повечето университети попълват почти всикчи свои курсове със студенти, които са заявили съответната специалност като първо желание. По-долните желания получават имейл на 30.07, че са приети (с изключение на случаите, в които специалностите с по-нисък приоритет са в един и същ университет с първото). Обикновено кандидатите не биват викани на интервюта за заявените специалности след второто.

Казано по-просто, ако не Ви приемат на първото Ви желание, за което кандидатствате, шансовете Ви за прием за всяко следващо са сравнително малки!

Нашата цел не е да Ви изплашим. Ние просто искаме да получите пълна и актуална информация за това как стоят нещата. Шансът Ви за прием при добре подбрано първо желание винаги е много висок.


шансове за прием в Дания2-ро Какви са шансовете за прием в Дания в някои университети и специалности?

Най-общо казано, значително по-голям интерес се проявява към хуманитарните науки, отколкото към техническите области. При техническите области конкуренция е по-малка и шансовете за прием са по-големи.

Има университети и специалности, които получават заявления от наистина голям брой студенти и шансовете за прием са много малки. За щастие обаче има и такива, където шансовете са значително по-големи.

Нека да поразсъждаваме над тези въпроси:

   • Какво е по-важно за мен? Да бъда приет определена специалност в конкретен университет, или да бъда приет тази специалност макар и в някой друг университет?
   • Напълно съм уверен, че английският ми е перфектен. Сигурен съм, че съм отличен кандидат и кандидатурата ми ще успее в голяма конкуренция! Или не съм чак толкова сигурен дали ще бъда избран, ако конкуренцията е голяма и бих предпочел да я избегна, ако има такава възможност.

Всяка специалност в един универсиет може да приеме максимум 15% от броя на студентите от една страна. Т.е. ако в специалността приемат 40 студента, то за българи местата са не повече от 6.
Погледете тази таблица, в която са изброени всички АП и бакалавърски програми. Чрез нея ще добиете представа за конкуренцията и шансовете за прием за всяка от програмите.

Ако конкуренцията е изключително висока (5), това означава, че за тази специалнст обикновено кандидатстват голям брой студенти от България. Когато конкуренцията е ниска (1-2), за нея кандидатстват доста по-малко студенти от България, но и от други страни.

В таблицата ще намерите кои университети провеждат интервю. Университетите, които не провеждат интервюта, приемат студентите на базата на мотивационното писмо и отчасти на базата на оценките на гимназията, както и на допълнителни квалификации (сертификати от курсове, практика и т.н.), представени от кандидатите.

Последно, списъкът показва, кои кампуси са в състояние да помогнат с настаняването.

Вашите шансове за прием във всички специалности с висока конкуренция (4 или 5) са напълно реални. Ако наистина искате да учите тази специалност в този конкретен университет, то не се притеснявайте да поставите избора си като първо желание! Разбира се, ако вярвате в себе си или не ви интересува нищо друго, ние стискаме палци и подкрепяме избора Ви с две ръце. И обратното, ако искате да сте сигурни, че ще бъдете приети, винаги можете да изберете специалност на първо желание с по-малка конкуренция.


прием в Дания3-то Как да избера най-подходящия университет и специалност? Къде шансовете ми за прием са най-високи?

   • Ако е възможно, винаги изберете няколко специалности в един универсиетет. Може да е възможно да се избере същата специалност, но в друг факултет в друг град. В този случай, всички желания ще имат висок шанс на успех. Или изберете една напълно различна специалност на един и същ университет, но в мотивационното си писмо обяснете защо сте избрали да посочите като втори приоритет една напълно различна специалност от първия си избор. Добри варианти на универсиетти с няколко факултета са ZIBAT, DANIA, BASW или Lillebælt Academy.
   • Изберете своята специалност и университет според стратегията си за успех. Ако предпочитате сигурност и искате да увеличите шансовете си за прием, по-добре изберете университет и специалност с по-ниска конкуренция.
    Ако имате конкретни въпроси за избора на подходящ университет и специалност, не се притеснявайте да се свържете с персоналния си агент в Данбъл.

Информацията, която сме предоставили по-горе е базирана на приемите през последните 6 години. Това обаче в никакъв случай не означава, че Вие няма да бъдете приети в университет с висока конкуренция. Ние държим да Ви дадем пълна информация, за да увеличим шансовете Ви за прием до тяхния максимум.

Университетите Dania, BASW, VIA Horsens са един добър избор, тъй като получават по-малък брой кандидати от България.