Home   Квартири в Дания   Стипендии в Дания (Датски финансови помощи)

Стипендии в Дания (Датски финансови помощи)

Стипендии в Дания (Датски финансови помощи)

От различни стипендии в Дания могат да се възползват всички чуждестранните студенти от Европейския Съюз. Това се прави най-вече за насърчаване на следването (SU), за жилищна Стипендии в Данияподкрепа (Boligstøtte) и при безработица, в която се озовава всеки новозавършил чуждестранен студент в Дания. Имаме опит с тези помощи, така че не се колебайте да се свържете с нас, в случай на необходимост.

Студентска стипендия в Дания – SU

В Дания е осигурена стипендия на датските студенти по време на образованието им (т.нар.Statens Uddannelsesstøtte). Този закон е вече в сила и за чуждестранните студенти. Промяната в закона гласи, че всеки чуждестранен студент може да кандидатства за стипендия при условие, че е подписал договор за работа на непълно работно време (най-малко 10-12 часа седмично) и все още учи. Това означава, че в допълнение към заплащането си за почасовата работа, студентът ще получава и стипендияСтипендии в Дания.

До този момент чуждестранните студенти можеха да получават тази финансова подкрепа, при условие, че са живели в Дания в продължение на най-малко 5 години.Сега законът е променен, така че всички нови чуждестранни студенти могат да получат тази помощ веднага, след като си намерят работа, с продължителност на най-малко 10 часа седмично. Звучи невероятно, но е факт! Добре дошли в Дания, страната на неограничените възможности!
Тази парична подкрепа е за всички активни студенти, които учат и работят допълнително. Това прави 5 839 DKK на месец. След данъчното облагане е приблизително около 5 200 DKK. Това означава, че в допълнение към плащането за почасовата работа (като се има предвид, че средното работно заплащане на студент в Дания е минимум 25лв на час), вие ще получите стипендия, която ви осигурява не само добри пари, съобразно стандарта в Дания, но ви дава финансова възможност за реализиране на редица други неща.

Кой има право на стипендии в Дания и кой не?

На стипендии в Дания има право всеки, ако:
• сте гражданин на ЕС
• учите в университет в Дания – редовна форма на обучение (т.е. не чрез програма за обмен, например Erasmus)
• имате легална работа, най-малко 10 часа седмично

Ако имате някакви въпроси или нужда от помощ, свързана с кандидатурата ви, моля не се колебайте да се свържете с нас. Ние ще ви предоставим информацията, от която се нуждаете.

* Моля, обърнете внимание, че е необходимо известно време за намирането на почасова работа. Също така е необходимо технологично време за получаването на CPR номер, (за който можете да прочетете повече в Практична информация ). Той е необходим за намирането на работа. Това отнема около един месец след пристигането ви в Дания. Ето защо, ние препоръчваме, за първите няколко месеца да сте финансово стабилни, за да не разчитате още от самото начало на тази стипендия.

Повече информация по този въпрос може да намерите тук.

Помощи за жилища в Дания – Boligstøtte

Може да търсите финансова помощ от общината, за да покриете част от месечния наем на квартирата си в Дания. Помощта се нарича Boligstøtte и трябва да имате отделен вход и собствена кухня. Нямате право да кандидатствате за тази помощ, когато живеете в общежитие. За да получите помощта, е необходимо да отговаряте на повече условия, а сумата на месец може да достигне 993 DKK. Допълнителна информация може да получите на място в Дания. Кратка информация на английски език може да бъде намерена тук.

Помощи за безработни в Дания за студенти от ЕС

След завършване на висшето си образование в Дания, студентите, идващи от ЕС, имат право да получават датска финансова подкрепа, като безработни, в продължение на две години. Тя е около 9000 крони на месец, което прави около 2300 български лева, след като са платени данъците към държавата.

За сравнение с други страни от ЕС, които също осигуряват финансова помощ за безработица, времето за нейното получаване е до 3 месеца.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА ЖИВОТА И ОБРАЗОВАНИЕТО В ДАНИЯ С НАША ПОМОЩ