Home   Квартири в Дания   Разходи за обучение в Дания

Разходи за обучение в Дания

Разходи за обучение в Дания

Студентите от страните-членки на Европейския Съюз, неРазходи за обучение в Дания заплащат такси за обучение в университетите в Дания. Разходи за обучение в Дания реално няма, освен сумата, която студентите заплащат за набавянето на учебниците си.

Други такси

Някои университети изискват от новодошлите студенти да заплатят студентска такса, в размер на 100 евро. Тази такса се заплаща за приемането или условно приемане на студента и служи като застраховка, в случай, че студентът не пристигне в Дания и не заеме гарантираното му място.

Таксата включва и разходите за студентите, инвестирани от университета за издаване на студентски карти, организиране на team building и introduction parties, кредити за принтер и ксерокс, помощ при намиране на жилище и други услуги. Стойността на студентската такса е посочена в договора между университета и студентите. Услугите на Данбъл не са включени в тази сума.

Също така някои специални университетски програми изискват предварително плащане за учебници и други учебни материали за първата година. Тези разходи варират в зависимост от университета и обикновено са около 180-500 евро. От опит знаем, че учебните материали може да се получат от студенти от по-горните класове, от библиотеките или чрез сканиране. Много често можете да намерите учебниците си напълно безплатно в интернет. Разбира се възможно е най-новите издания да не са достъпни все още, което предполага, че ще трябва да си ги закупите.Разходи за обучение в Дания

Заемането на книги или учебници от университетските библиотеки е напълно безплатно, при положение, че спазвате сроковете и връщате или презаписвате наетите от вас книги/дискове и т.н. Единствената платена услуга е принтирането. Обикновено цените в студентските библиотеки са изключително ниски и варират от 0.5 крона за черно бяло копие и 1 крона за цветно.

Ако разбира се не желаете да сте зависими от принтерите в университета ви, можете да закупите свой собствен принтер на място. Разгледайте сайтове като DBA.dk и guloggratis.dk, от където много бързо и лесно ще можете да се сдобиете не само с принтер, а и с всичко необходимо.