Home   Квартири в Дания   Разходи за живот в Дания

Разходи за живот в Дания

Разходи за живот в Дания

Месечните очаквани разходи за живот в Дания на даден студент са в зависимост от града, където живее и разбира се от индивидуалните му потребности (настаняване, транспорт, хранене и развлечения).

Разходите за квартира извън Копенхаген варират около 2500-3000 датски крони ( 625-750лв). Цените на квартирите в столицата са значително по-високи. Ако не се регистрирате на време за студентско общежитие очаквайте наемът на месец за единична стая да е около 4000-5000 датски крони ( 1000-1250лв).

Храната извън столицата е около 2000 датски крони (500лв). Тук не се включва консумацията на алкохол или цигари. Студентите в Копенхаген харчат средно 2500-3000 датски крони (625-750лв).Разходи за живот в Дания храна

Ако сте привърженици на колелата, то може да забравите за разходите си за транспорт, тъй като във всеки от градовете в Дания ще можете да се придвижвате безпроблемно по добре поддържани вело алеи. Единствената инвестиция, която трябва да направите е да закупите своето колело. Новите варират от 1000 датски крони до над 5000. Ако желаете можете да закупите велосипед втора ръка от различни сайтове като DBA.dkguloggratis.dk, както и съответни групи във facebook. Цените са значително по-ниски – 400-500 датски крони. Винаги проверявайте дали колелото не е крадено, преди да го закупите. За да го проверите, трябва да изтеглите мобилната апликация на датската полиция – POLITI. Едниственото, което трябва да направите е да напишете номера на рамката в нея.

Разходи за живот в Дания bike

Веднага ще ви излезе информация дали колелото е обявено за откраднато или не. В случай, че бъдете спряни от полицията с крадено колело, независимо дали сте го купили или не, ви очаква глоба от поне 1500 датски крони.

Випреки по-високите разходи за живот в Дания, студентите бързо се ориентират в обстановката и намират почасова работа, която им носи освен така желаното от всички SU в размер на 5200 датски крони, така и заплата от поне 100 крони на час (25лв). Не забравяйте, че трябва да работите поне 10-12 часа на седмица, за да можете да получавате  SU-то.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА ЖИВОТА И ОБРАЗОВАНИЕТО В ДАНИЯ С НАША ПОМОЩ